Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó katona a magyar katona

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. február 5. 16:42

Magyar katonákra is szükség van a világ több pontján dúló, fellángoló, kialakulóban lévő vagy éppen lecsillapodó konfliktusok megoldásához – hangsúlyozta Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka Székesfehérváron.

1595948747

53 katona vett részt a kibocsátó és visszafogadó ünnepségen február 5-én. Az afganisztáni NATO Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) egyéni törzstiszti beosztásaiba, Koszovóba, valamint Nyugat-Szaharába és Libanonba induló, illetve az ISAF törzstiszti beosztásból, a Nemzeti Támogató Elem Afganisztán (NTE-A) állományából és Ugandából (a Európai Unió Szomáliai Kiképző Misszióból) visszaérkező katonákat köszöntöttek.

Domján László vezérőrnagy beszédében kijelentette: a magyar katonák tudása és szakmai tapasztalata világszerte elismert.

„Ez nem puszta szóvirág. Katonáinkat stratégiailag fontos helyekre hívják nemzetközi szövetségeseink" – fűzte hozzá.

Példaként az afganisztáni misszióban történő szerepvállalás módosítását, bővítését emelte ki. A vezérőrnagy szólt a kabuli repülőtér őrzés-védelmének fontosságáról és a kiképző-mentor csoportok munkájáról is, amelyek egy teljes afgán lövészzászlóaljat tettek harckésszé Baghlan tartományban.

1595948748

Domján László aláhúzta: hat és fél év után befejezi küldetését a tartományi újjáépítési csoport (PRT), amely munkájával óriási segítséget tett a tartomány biztonságának megerősítése érdekében és „alternatív jövőképet" vázolt fel az ott élő emberek számára. Hozzátette: a pozitív változás érezhető a térségben.

„A most kiutazó szakemberek lefedik a katona-szakmai repertoár szinte teljes spektrumát. Ezek a katonák az északi régió parancsnokságáról több mint tizenöt nemzet, nyolcezer katonájának napi műveleti, működési, kiképzési feladatait fogják irányítani. Mi ez, ha nem a magyar katonai tudás elismerése?" – fogalmazott a vezérőrnagy.

A törzstiszti csoport vezetője, Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke, a kiérkezése után a legmagasabb rendfokozatú magyar katona lesz Afganisztánban, az északi régió parancsnokságának törzsfőnöki beosztását látja majd el.

Domján László vezérőrnagy elismerésekkel köszönte meg a most hazatérő katonák munkáját.

1595948748

Fotó: A szerző felvételei