Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövő év elején lép életbe a honvédek jogállásáról szóló új törvény

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 24. 20:40

Január elsején lépne hatályba a honvédek jogállásáról szóló új törvény; az erről szóló törvényjavaslatot Hende Csaba honvédelmi miniszter november 23-án, pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Az Országgyűlés honlapján fellelhető dokumentum szerint 2013. január 1-jétől új katonai szolgálati törvény lépne a 2001-ben elfogadott, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény helyébe.

A hatékony működés érdekében alapelv volt a korábbiakhoz képest egyszerűbb és átláthatóbb szabályozás kialakítása, a bürokrácia csökkentése, a közpénzek takarékos felhasználása és a személyügyi folyamatok racionalizálása.

A módosítások egy része a honvédek jogállásáról szóló új törvény címének átvezetése miatt vált szükségessé, másik része az egyes törvények közötti koherenciát biztosítja − olvasható a dokumentumban.

A tartalmilag összefüggő rendelkezések esetében a törvényjavaslat érdemi változtatásokat is tartalmaz, többek között felhatalmazásokat pontosít, valamint kezdeményezi például a határozott időre szóló kinevezés és előléptetés jogintézményének megteremtését. Új elemként jelenne meg az úgynevezett mozgó, azaz a viselt rendfokozat, amely ideiglenesen magasabb vagy alacsonyabb rendfokozat megállapításának törvényi lehetőségét teremti meg például a más szerveknél vagy külföldön végzett szolgálat során.

A javaslat meghatározná továbbá az önkéntes tartalékos katona külföldi szolgálatának sajátos feltételeit, időtartamát, és megteremtené a kötelező védőoltások tűrésére kötelezés jogi alapját is.