Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcosok a tornateremben

Szöveg: Gémes Ildikó százados |  2012. november 24. 20:46

A II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskolában egy újabb képesség, a katonai közelharc és kézitusa elsajátítására nyílt lehetőség a 12. osztályos, katonai alapismereteket tanuló diákok számára.

1595945174

Az önvédelmi képzést az alaki foglalkozás keretén belül kéthetente, negyvenöt percben Volent Csaba főtörzsőrmester tartja az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár állományából.
Az első oktatási órán tizenkét diák vett részt, akik egyben tájékoztatást is kaptak a közelharc lényegéről és fontosságáról, majd gyakorolták a lábtartást, a kéztartást, és támadás esetén az elhárítás technikáit.

Volent főtörzsőrmester elmondta: célja, hogy a növendékek megtanulják, katonaként és civilként milyen lehetőségük van a támadás elhárítására, illetve védelem alkalmazására. „Év végéig szeretném elérni, hogy a diákok elsajátítsák a katonai közelharc és kézitusa szabályzatban előírt alapfokú tudásanyagot, jól bánjanak hidegfegyverrel – főleg késsel, illetve gyakorlópisztollyal – és a fenyegetésre, az életben adódó szituációkra megfelelően reagáljanak. Egy tanórát két részből állítok össze, amely az erőnlét megalapozását és a technikai részt is tartalmazza. Már az első órán azt tapasztaltam, hogy érdeklődő és jó a nebulók hozzáállása. A későbbiekben rá fognak jönni, hogy a küzdősport megtanít a belső fegyelemre, és egy határozott tartást, kisugárzást ad számukra."

Fotó: a szerző felvétele

CímkékKatonaSuli