Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kalocsa, a „katonaváros”

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. május 26. 15:18

Emléktáblák őrzik a Kalocsa helyőrségben egykor állomásozott katonai szervezet nevét a Foktői úti laktanya melletti Csilás-parkban. A május 21-én felavatott Honvédelmi emlékpark a 24. Harckocsi Ezred Baráti Kör Egyesület kezdeményezésére, a helyi civil szervezetekkel és az önkormányzattal történt összefogás eredményeként valósulhatott meg.

1596014138

Városi ünnepség keretében tisztelegtek a katonaelődök emléke előtt a honvédelem napján, Kalocsán. A helyőrségben az elmúlt nyolcvan évben tizenhárom alakulat állomásozott, ezek neveit őrzik a kőoszlopokra rögzített táblácskák. Az emlékmű megépítésének munkálatait Cserháti Ákos és Bóna Pál nyugállományú alezredesek koordinálták.

1596014138

„A város büszke lehet katonáira, kiérdemelték, hogy tiszteletükre ezen a helyen emléket állítsunk. Ez az emlékhely legyen az összetartó erő a hagyományok ápolásához, legyenek büszkék a múltjukra! Az itt szolgált hivatásos katonák Kalocsa polgárai lettek, a sorkatonaidejüket itt letöltők pedig messzire vitték a városunk jó hírét" – emlékeztetett ünnepi beszédében Kinyóné Lakatos Melinda. Kalocsa alpolgármestere ugyanakkor arra is utalt, hogy az önkormányzati képviselők közül néhányan ellenezték az emlékmű megépítését. Sok vita előzte meg a döntést, de kompromisszumok eredményeként mégis megvalósulhatott a nyugállományú katonák elképzelése.

1596014138

Ünnepi beszédében Cserháti Ákos nyugállományú alezredes, a 24. Harckocsi Ezred Baráti Kör elnöke, a helyőrség történetét tekintette át. Beszédében kiemelte: Kalocsa
már évszázadokkal ezelőtt sem csak érseki székhely, hanem földvárral megerősített, jelentős katonai helyőrség is volt. A mindenkori kalocsai érsek felelt a déli országrész védelméért. Az egykor négyezer fős helyőrség utolsó katonai alakulatát, az MH Anyagellátó Raktárbázis kalocsai bázisparancsnokságát 2015-ben számolták fel.

1596014138

Demeter Márta, a térség országgyűlési képviselője ugyancsak a hajdani katonaváros emlékét idézte fel. „A honvédelem napja jó alkalmat kínál arra, hogy emlékezzünk azokra a pillanatkora, amikor Magyarország, a magyar polgárok biztonságért és szabadságáért súlyos küzdelmeket kellett folytatniuk elődeinknek. E küzdelmek eredménye, hogy ma egy szabad, független és alapvetően biztonságos országban élhetünk. Ennek felidézésével kell tudatosítanunk magunkban és minden magyar állampolgárban, hogy a ma érzékelhető biztonság korántsem magától értetődő. Annak áldásait azért élvezhetjük, mert azt az arra hivatott szervek, katonai értelemben a Magyar Honvédség biztosítja minden magyar állampolgár számára. A béke, a szabadság és a biztonság fenntartásáért ugyanúgy küzdeni kell ma is, mint bármikor a történelemben. Csupán e küzdelem módja és jellege változott. Magyarország a világ legerősebb katonai szövetségének tagjaként, továbbá széleskörű nemzetközi együttműködésben végrehajtott műveletek aktív részvevőjeként veszi ki részét a nemzetközi béke és biztonság fenntartására irányuló erőfeszítésekben. A honvédelem nemzeti ügy, mindenkinek látnia és értenie kell a modern, felkészült haderő fenntartásának a fontosságát. Hazánk szabadságának és függetlenségének egyik záloga ma is a Magyar Honvédség katonáinak elhivatottsága és felkészültsége. A honvédelem napján köszönetet kell mondanunk mindazoknak a nőknek és férfiaknak, akik vállalták a katonai szolgálattal járó terheket, és az 1848/49-es elődeikhez méltóan szolgálják hazánk szabadságát, függetlenségét és biztonságát!" – emlékeztetett beszédében a képviselőasszony.

1596014138

Az ünnepség végén az egykor Kalocsán állomásozott alakulatok volt parancsnokai, s az itt szolgált hivatásos- és sorkatonák képviselői megkoszorúzták az emlékművet. A Honvédelmi emlékpark avatásán közreműködtek: a Hartai Fúvósok zenekar (vezényelt: Bogdán János nyugállományú törzszászlós) és verssel Kardos Alexandra, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola tanulója. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája pedig toborzópontot telepített a helyszínre.

A kalocsai Honvédelmi emlékparkban a következő katonai alakulatok neveit őrzik az oszlopok: M. kir. 20. gyalogezred II. zászlóalj, A MN 37. Budapesti Forradalmi Ezred, MN 24. Harckocsi Ezred, MN 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezred, MN Mészáros Lázár Kiképző Központ, MN 31. Vadászrepülő Ezred, MH 35. Dobó István Harckocsi Dandár, MH Kalocsa Helyőrségi Zenekar, MH 89.Páncélos és Gépjármű Javító Zászlóalj, MH 147/3 Pontonos Hidász Zászlóalj, MH Önálló Speciális Propaganda Zászlóalj, MH Alföldi Kiképző Központ, MH Kijelölt Állandó Raktár.

1596014139

Fotó: a szerző felvételei