Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi ének – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. december 12. 19:16

A karácsonyi ünnepkörhöz a zene ugyanúgy hozzátartozik, mint a karácsonyfa. Ma már úgy is fogalmazhatunk: bensőséges ünnepünknek lassan a katonazene is ugyanolyan elmaradhatatlan része, mint az ajándékozás vagy éppen az éjféli mise.

1595964323
A haderő valamennyi katonazenekara arra törekszik, hogy minél változatosabb, színesebb módon tárja tudását a közönség elé. Így az MH Légierő Zenekar Veszprém fúvószenekara is, amely az elsők között adott koncertet templomban. Katona János alezredes karmester – egyben a Keresztény Katonák Szövetségének elnöke – elmondta, először 1988-ban, az akkori veszprémi érsek, dr. Szendi József kérésére játszott körmeneten a zenekar.

A zenekarnál én tartom kézben az egyházi vonalat is. Református családban születtem, megéltük Isten szeretetét, fontos része volt életünknek. A rendszerváltás is hozott magával egyfajta szabadságot és a történelmi egyházak is nyitottabbak lettek. 1994-ben aztán megalakultak a tábori lelkészi szolgálatok. A felszabadultság hatására még inkább előtérbe került a gyülekezetek életére, hangulatára hatással lévő zene – véli a karmester.

A nemzeti zenekultúra ápolása az egyik legfontosabb feladat, ám emellett a zenekar kirendeléseinek több mint fele már egyházi rendezvényhez kapcsolódik. De kanyarodjunk vissza még a számukra nagyon fontos 1990-es évekbe, amikor is a „királynék városának" katonazenészei Boszniában az amerikai parancsnokváltások és medálparádék rendszeres résztvevői voltak.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 13-án, pénteken megjelenő számában!)