Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Misszióba indulnak…

Szöveg: Snoj Péter |  2013. december 12. 20:47

„A legjobb tanács, hogy bízzanak egymásban, segítsék egymást! Sikerük alapja, hogy bele tudják élni magukat azoknak az embereknek a helyzetébe, akiknek az országában vannak” – mondta Sáfár Albert dandártábornok Győrben, december 12-én. Az EUFOR misszió 14. váltásával 147 katonát búcsúztattak bosznia-hercegovinai szolgálatuk előtt.

1595964323
Felsorakoztak

Az év végi ünnepek után kiutazó kontingens állományát túlnyomó részben az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred adja. A katonák felkészítése már szeptemberben megkezdődött: ugyanezen alakulat számos egyenruhása már akkor is kint szolgált a 13. váltásban a szentesi műszakiak embereivel együtt.

1595964324
Sáfár Albert dandártábornok

„Eddigi helytállásuk eredményezi, hogy a rakétaezred katonái vállalhatták el a missziót. Bizonyították, hogy ugyanolyan jó teljesítményt nyújtanak, mint a szárazföldi alakulatok" – fogalmazott Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke a búcsúztatón.

A 14. váltás, ahogy az őket megelőző kontingensek is, a Szarajevó melletti Butmir-táborban teljesít majd szolgálatot főleg osztrák és török katonákkal együtt.

1595964324
Hosszú lesz a távollét

A váltás parancsnoka, Somogyi Péter alezredes kérdésünkre elmondta, hogy a közel másfélszáz fős csoport nagyja lövészszázadban fog feladatot ellátni, de kerülnek ki katonák a Nemzeti Támogató Elembe is. A kontingens rendeltetése a válságkezelési és békefenntartó feladatok ellátása, köztük tömegkezelés, fegyverbegyűjtés, objektumvédelem és számos feladatkör, amelyekben a magyarok már eddig is kimagasló eredményeket értek el.

1595964324
Büszke búcsúzás

Fotó: a szerző felvételei