Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 24. 11:29

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy karácsonyi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének szakácsai és cukrászai állították össze a karácsonyi menüt.

Zöldfűszeres sertés szűz tört burgonyával,
cékla zselével, színes gyöngyhagymával, vörösboros mártással

1596006066


Az elkészítés módja:

A sertés szüzet elősütjük serpenyőben, majd zöldfűszer keverékben átforgatjuk, ezek után sütőben 65 fok belső hőmérsékletre készre sütjük.
Hagyományos Hagymás tört burgonyát készítünk, majd formázzuk tányérra.

Céklazselé elkészítése:
20 dkg ecetes cékla pürésítve. A zselatint kevés meleg vízben feloldani (1 dl vízhez 2 púpozott teáskanál, azaz 10 gramm zselatin szükséges) majd összekeverjük az egészet és kiöntjük tepsibe. Ha kihűlt formával kiszúrjuk.

Vörösboros mártás:
Másfél deciliter vörösbor,
3 dkg vaj,
1 kisebb fej vékonyra szeletelt vöröshagyma,
1 kiskanál finomliszt
2 kiskanál barna cukor
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Színezett gyöngyhagyma:

Gyöngyhagymát cékla lébe áztatjuk, illetve currys ecetes lébe , így kapjuk a piros és sárga gyöngyhagymákat.

Diós – mákos – gesztenyés bejgli

1596006066

Tészta:

  • 0,5 kg liszt

  • 1,25 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 db tojás sárgája
  • csipet só

Töltelék (dió és mák):

  • 15 dkg mák vagy dió

  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl tej
  • reszelt citromhéj és mazsola ízlés szerint

Töltelék (gesztenyés):

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum

Meggyszósz:

  • 0,5 kg mirelit meggy

  • 1 dl rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ csomag puding por vagy 2 dkg étkezési keményítő

Az elkészítés módja:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, 3 db 30 dkg-os tésztagombócokra szedjük, pár órát pihentetjük. A gesztenyés töltelékhez a hozzávalókat összegyúrjuk. A diós és mákos töltelékhez a cukrot és a tejet összeforraljuk az ízesítőkkel és a darált dióra illetve mákra öntjük. Összedolgozzuk és hagyjuk hűlni.

A tésztát 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A tölteléket arányosan elkenjük, minden irányban 1 – 1 ujjnyi helyet hagyunk. A széleket visszahajtjuk és lazán feltekerjük. Először lekenjük tojássárgájával, azután kelesztjük 1 órán át. Másodszorra fehérjével kenjük, ha megszáradt, megszurkáljuk és 160 fokos sütőben 25 percig sütjük. A meggyet a cukorral és az ízesítőkkel felfőzzük. Kevés vízzel elkeverjük a pudingport vagy a keményítőt és besűrítjük vele a szószt, ügyelve a megfelelő sűrűségre.

Jó étvágyat kívánunk!