Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2015. december 24. 11:29Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy karácsonyi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének szakácsai és cukrászai állították össze a karácsonyi menüt.
cékla zselével, színes gyöngyhagymával, vörösboros mártással
Az elkészítés módja:
A sertés szüzet elősütjük serpenyőben, majd zöldfűszer keverékben átforgatjuk, ezek után sütőben 65 fok belső hőmérsékletre készre sütjük.
Hagyományos Hagymás tört burgonyát készítünk, majd formázzuk tányérra.
Céklazselé elkészítése:
20 dkg ecetes cékla pürésítve. A zselatint kevés meleg vízben feloldani (1 dl vízhez 2 púpozott teáskanál, azaz 10 gramm zselatin szükséges) majd összekeverjük az egészet és kiöntjük tepsibe. Ha kihűlt formával kiszúrjuk.
Vörösboros mártás:
Másfél deciliter vörösbor,
3 dkg vaj,
1 kisebb fej vékonyra szeletelt vöröshagyma,
1 kiskanál finomliszt
2 kiskanál barna cukor
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
Színezett gyöngyhagyma:
Gyöngyhagymát cékla lébe áztatjuk, illetve currys ecetes lébe , így kapjuk a piros és sárga gyöngyhagymákat.
Tészta:
0,5 kg liszt
- 1,25 dl tej
- 20 dkg margarin
- 6 dkg porcukor
- 1,5 dkg élesztő
- 1 db tojás sárgája
- csipet só
Töltelék (dió és mák):
15 dkg mák vagy dió
- 10 dkg cukor
- 0,5 dl tej
- reszelt citromhéj és mazsola ízlés szerint
Töltelék (gesztenyés):
- 25 dkg gesztenyemassza
- 5 dkg porcukor
- 1 evőkanál rum
Meggyszósz:
0,5 kg mirelit meggy
- 1 dl rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- ½ csomag puding por vagy 2 dkg étkezési keményítő
Az elkészítés módja:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, 3 db 30 dkg-os tésztagombócokra szedjük, pár órát pihentetjük. A gesztenyés töltelékhez a hozzávalókat összegyúrjuk. A diós és mákos töltelékhez a cukrot és a tejet összeforraljuk az ízesítőkkel és a darált dióra illetve mákra öntjük. Összedolgozzuk és hagyjuk hűlni.
A tésztát 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A tölteléket arányosan elkenjük, minden irányban 1 – 1 ujjnyi helyet hagyunk. A széleket visszahajtjuk és lazán feltekerjük. Először lekenjük tojássárgájával, azután kelesztjük 1 órán át. Másodszorra fehérjével kenjük, ha megszáradt, megszurkáljuk és 160 fokos sütőben 25 percig sütjük. A meggyet a cukorral és az ízesítőkkel felfőzzük. Kevés vízzel elkeverjük a pudingport vagy a keményítőt és besűrítjük vele a szószt, ügyelve a megfelelő sűrűségre.