Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2016. december 24. 11:31Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy karácsonyi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének szakácsai állították össze a karácsonyi menüt.
Az elkészítés módja:
Polentát készítünk:
- 500 ml víz
- 500 ml 2,8%-os tej
- 35 g vaj
- 0,5 teáskanál só
- 220 g kukoricadara
Feltesszük a tűzhelyre a tejet a vízzel.
Mikor a keverék már meleg, akkor beletesszük a sót, és a vajat.
Ha felforrt, hozzáöntjük a kukoricadarát, és folyamatos keverés mellett kb. 3 percen át főzzük, míg sűrűn folyóssá válik a massza.
Ekkor egy előkészített gyümölcskenyérformába öntjük. Ha teflonos a forma, nem kell bele semmi, önthetjük bele, szépen el fog válni a falától. Ha nem teflonos, akkor folpackkal kibélelhetjük előtte a formát.
Miután a formába öntöttük a polentát, 2 órára hűvös helyre tesszük.
A kihűlt polentát kiborítjuk a formából.
Kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
Mindkét oldalukat forró serpenyőben megpirítjuk.
Frissen tálaljuk köretként a főétel mellé az elkészült polentát.
Brokkolit forrásban lévő sós szódabikarbónás vízben leforrázzuk, tálalásig kevés vajjal melegen tartjuk.
Budapest ragu:
- 150 g libamáj
- 100 g csiperke gomba
- 150 g zöldborsó
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 0,5 db TV paprika
- fűszerpaprika
- só
- feketebors (őrölt)
- 2 evőkanál étolaj
- 1 gerezd fokhagyma
A finomra vágott hagymát, és foghagymát olajon lepirítunk, rádobjuk a kocka paprikát, zöldborsót, gombát, fűszerezzük a hozzávalókkal, és a legvégén a libamáj-kockákkal készre pirítjuk.
A szüzet lehártyázzuk, papírtörlővel szárazra töröljük és bedörzsöljük tarkaborssal. Egy akkora serpenyőben, amekkorában kényelmesen elfér, kevés olívaolajat hevítjük, a a hús minden oldalára kérget sütünk. (A két végére is). Sütés közben nem forgatjuk, minden oldalán hagyjuk néhány percig sülni. Mikor szép barna kérget kapott, megsózzuk, majd 100 fokos sütőbe tesszük és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Miután kivesszük, 10 percet pihenni hagyjuk és utána vágjuk fel vastag szeletekre.
Hozzávalók:
- 10 dkg póréhagyma vékonyan felkarikázva
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 30 dkg kicsontozott kacsamell
- 1 evőkanál friss kakukkfű összevágva
- 1 evőkanál konyak
- só és fekete bors
Az elkészítés módja:
A kacsamellről eltávolítjuk a bőrt és a zsírréteget. 3 dkg zsírt félreteszünk, A húst összevágjuk, és félretesszük.
Egy nagy serpenyőben, közepes hőfokon felhevítjük az olajat. Beledobjuk a póréhagymát meg a fokhagymát, mérsékelt hőfokon lepirítjuk a kétféle hagymát.
Közben a sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). A feldarabolt kacsamellet és a félretett kacsazsírt, a kakukkfűvel és a konyakkal együtt konyhai robotgépbe tesszük, és addig turmixoljuk, amíg a massza összeáll. Amikor a póréhagyma elkészült, ezt is a robotgépbe tesszük, és egyszer-kétszer röviden átforgatjuk a hússal, de nem kell simára keverni. Sózzuk, borsozzuk.
Előkészítünk egy hosszúkás sütőformát. A kacsapástétomot ebbe a formába kanalazzuk. Lenyomkodjuk a masszát, a tetejét elsimítjuk. A formát alufóliával letakarjuk. Beletesszük egy tepsibe, amelybe annyi vizet öntünk, hogy a forma magasságának feléig érjen. Másfél óra hosszat sütjük, illetve addig, amíg a pástétom tiszta levet ereszt, amikor egy éles kés hegyével megszúrjuk.
Kivesszük a formát a tepsiből. Egy kartonlapot méretre vágunk, a pástétomra tesszük, és kissé belenyomjuk. Megvárjuk, amíg kihűl, és tálalhatjuk is.
Kevertasalátát készítünk saját elgondolás szerint, friss salátákból, tépetünk vagy vágjuk, reszelt répával, paradicsommal, paprikával.
Sütőtök püré:
Az elkészítés módja:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vágjuk fel a tököket olyan darabokra, mintha enni sütnénk őket. Egy tökből általában 6-10 darab jön ki. Kaparjuk ki a magjukat, és tegyük egy tepsibe. Használjunk sütőpapírt, akkor könnyebb utána a tepsit elmosni.
Tegyük a tököket, a sütőbe és süssük 45 percig.
A sütési idő persze függ a tökdarabok méretétől, illetve magától a töktől is. 45 perc után azért ellenőrizzük egy villával vagy késsel, hogy rendesen átpuhultak-e és pürésíthetők-e. Ha nem, akkor még süssük pár percig.
Vegyük ki a tököket a sütőből, és hagyjuk egy negyedórát hűlni, hogy ne legyen túl forró dolgozni vele. Egy késsel vagy kanállal kaparjuk le a tök húsát a héjról. Turmixgépben vagy aprítóban vagy botmixerrel pürésítsük. Sóval , pici cukorral és friss kakukkfűvel narancslével ízesítjük.