Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (3. rész)
Szöveg: honvedelem.hu | 2013. december 26. 11:44Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy karácsonyi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének konyhafőnöke, Balázs Gergő mesterszakács és az étterem cukrásza Rózsa Mária állította össze a recepteket.
Hozzávalók 4 főre:
A mustáros öntettel készített kevert saláta nem a legkönnyebb saláta, nem kalóriaszegény, viszont finom! A salátákra kevésbé fogékony gyerekek is szívesen eszik. Tápértéke azonban magas!
Öntethez:
- 1 evőkanál mustár,
- 1 evőkanál ecet,
- 2 evőkanál cukor,
- bors ízlés szerint (frissen őrölt),
- 5 evőkanál napraforgó olaj,
- 1 citromból nyert citromlé.
Salátához:
- 1 kígyóuborka,
- 1 közepes fej lilahagyma,
- 1 db közepes méretű fejes saláta,
- 4 db paradicsom,
- 20 dkg olajbogyó,
- petrezselyem ízlés szerint,
- snidling ízlés szerint (frissen vágott),
- só ízlés szerint.
Az elkészítés módja:
A salátaleveleket mossuk, összetépjük, hagymát kockára, paradicsomot cikkekre vágjuk.
A mustáros öntethez a cukrot, az ecetet, olajat és citromlevet habverővel habosra keverjük.
Először a hagymát tesszük a tálba, alaposan megsózzuk (a só megpuhítja a hagymát, amíg a többi alkotót készítjük).
Hozzáadjuk a többi zöldséget, a petrezselyem zöldjét, a snidlinget.
Ráöntjük az öntetet és könnyű kézzel összekeverjük.
Felszeleteljük az Ardeni sonkákat 2-3 milliméter vastagra és serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük, tálaláskor a saláta tetejére hámozzuk.
12 db palacsintához:
- 20 dkg finomliszt,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál olaj,
- csipet só,
- 4 dl tej,
- 1 dl ásvány- vagy szódavíz.
Az elkészítés módja:
A palacsintát megsütjük és hagyjuk kihűlni, majd 180 Celsius-fokosra hevített bő zsiradékba helyezzük, merőkanállal belenyomjuk, és addig hagyjuk sülni még pirosra nem sül. Kivesszük és lecsepegtetjük.
Hozzávalók:
Kakaós piskóta:
- 21db tojás ketté választva,
- 42 dkg cukor,
- 42 dkg liszt,
- 4 dkg kakaópor,
- 1 dkg fahéj.
Az elkészítés módja:
Tojások fehérjét habbá verjük, közben óvatosan beleszórjuk a cukrot. Mikor kemény a hab, lassan elkevertetjük benne a sárgáját, majd a kakaós lisztet. Zsírozott lisztezett tepsin 3 lapot sütünk, és kihűtjük.
Grízes krém:
- 1,5l tej,,
- 33 dkg búzadara,
- 5 dkg kókuszreszelék,
- 33 dkg cukor,
- 50 dkg tejszín (habbá verve),
- 2 dkg zselatin.
Az elkészítés módja:
Tejből, cukorból, grízből és kókuszreszelékből hagyományos tejbegrízt főzünk, majd kihűtjük. Mikor a tejbegríz kihűlt, a zselatint beáztatjuk 1dl hideg vízbe, míg megdagad kissé. A tejbegrízt bekeverés előtt fellazítjuk. A zselatint mikróban felmelegítjük folyékonyra és melegre. A fellazított tejbegrízbe rakunk egy kevés tejszínhabot, majd egyben beleöntjük a felmelegített zselatint. Gyorsan elkeverjük, majd a többi habbal óvatosan fellazítjuk.
Csoki szósz (narancsos):
- 0,5l tej,
- 25 dkg cukor,
- 4 dkg margarin,
- 5 dkg étcsoki,
- 5 dkg kakaó,
- 1db narancs héja,
- 2,5 dkg főzős vaníliás pudingpor.
Az elkészítés módja:
Tejet, cukrot, narancshéjat és margarint felrakjuk forrni, ha felforrt beleöntjük a kicsi tejjel elkevert pudingport, és besűrítjük. Levesszük a tűzről és elkeverjük benne a csokoládét, valamint a kakaóport. Kihűtjük, leturmixoljuk.
Összeállítás:
Minden lapot megkenünk vékonyan csokoládé szósszal, majd ha beszívta elkezdjük összeállítani a süteményt. 3 részre osztjuk a krémet. Minden lapra krém kerül. A legfelső réteg szintén a krém. Tejszínhabbal és vágott naranccsal díszítjük.