Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (3. rész)

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. december 26. 11:44

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy karácsonyi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének konyhafőnöke, Balázs Gergő mesterszakács és az étterem cukrásza Rózsa Mária állította össze a recepteket.

Sült palacsintába tálalt kevertsaláta, sült ardeni sonkával

1595964921

Hozzávalók 4 főre:

A mustáros öntettel készített kevert saláta nem a legkönnyebb saláta, nem kalóriaszegény, viszont finom! A salátákra kevésbé fogékony gyerekek is szívesen eszik. Tápértéke azonban magas!

Öntethez:

 

  • 1 evőkanál mustár,
  • 1 evőkanál ecet,
  • 2 evőkanál cukor,
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt),
  • 5 evőkanál napraforgó olaj,
  • 1 citromból nyert citromlé.

Salátához:

  • 1 kígyóuborka,
  • 1 közepes fej lilahagyma,
  • 1 db közepes méretű fejes saláta,
  • 4 db paradicsom,
  • 20 dkg olajbogyó,
  • petrezselyem ízlés szerint,
  • snidling ízlés szerint (frissen vágott),
  • só ízlés szerint.

Az  elkészítés módja:
A salátaleveleket mossuk, összetépjük, hagymát kockára, paradicsomot cikkekre vágjuk.
A mustáros öntethez a cukrot, az ecetet, olajat és citromlevet habverővel habosra keverjük.
Először a hagymát tesszük a tálba, alaposan megsózzuk (a só megpuhítja a hagymát, amíg a többi alkotót készítjük).
Hozzáadjuk a többi zöldséget, a petrezselyem zöldjét, a snidlinget.
Ráöntjük az öntetet és könnyű kézzel összekeverjük.

Felszeleteljük az Ardeni sonkákat 2-3 milliméter vastagra és serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük, tálaláskor a saláta tetejére hámozzuk.

12 db palacsintához:

  • 20 dkg finomliszt,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál olaj,
  • csipet só,
  • 4 dl tej,
  • 1 dl ásvány- vagy szódavíz.

Az elkészítés módja:
A palacsintát megsütjük és hagyjuk kihűlni, majd 180 Celsius-fokosra hevített bő zsiradékba  helyezzük, merőkanállal belenyomjuk, és addig hagyjuk sülni még pirosra nem sül. Kivesszük és lecsepegtetjük.

Egzotikus gríztorta (24 szelet)

1595964921

Hozzávalók:

Kakaós piskóta:

  • 21db tojás ketté választva,
  • 42 dkg cukor,
  • 42 dkg liszt,
  • 4 dkg kakaópor,
  • 1 dkg fahéj.

Az elkészítés módja:
Tojások fehérjét habbá verjük, közben óvatosan beleszórjuk a cukrot. Mikor kemény a hab, lassan elkevertetjük benne a sárgáját, majd a kakaós lisztet. Zsírozott lisztezett tepsin 3 lapot sütünk, és kihűtjük.


Grízes krém:

  • 1,5l tej,,
  • 33 dkg búzadara,
  • 5 dkg kókuszreszelék,
  • 33 dkg cukor,
  • 50 dkg tejszín (habbá verve),
  • 2 dkg zselatin.

Az elkészítés módja:
Tejből, cukorból, grízből és kókuszreszelékből hagyományos tejbegrízt főzünk, majd kihűtjük. Mikor a tejbegríz kihűlt, a zselatint beáztatjuk 1dl hideg vízbe, míg megdagad kissé. A tejbegrízt bekeverés előtt fellazítjuk. A zselatint mikróban felmelegítjük folyékonyra és melegre. A fellazított tejbegrízbe rakunk egy kevés tejszínhabot, majd egyben beleöntjük a felmelegített zselatint. Gyorsan elkeverjük, majd a többi habbal óvatosan fellazítjuk.

Csoki szósz (narancsos):

  • 0,5l tej,
  • 25 dkg cukor,
  • 4 dkg margarin,
  • 5 dkg étcsoki,
  • 5 dkg kakaó,
  • 1db narancs héja,
  • 2,5 dkg főzős vaníliás pudingpor.

Az elkészítés módja:
Tejet, cukrot, narancshéjat és margarint felrakjuk forrni, ha felforrt beleöntjük a kicsi tejjel elkevert pudingport, és besűrítjük. Levesszük a tűzről és elkeverjük benne a csokoládét, valamint a kakaóport. Kihűtjük, leturmixoljuk.

Összeállítás:
Minden lapot megkenünk vékonyan csokoládé szósszal, majd ha beszívta elkezdjük összeállítani a süteményt. 3 részre osztjuk a krémet. Minden lapra krém kerül. A legfelső réteg szintén a krém. Tejszínhabbal és vágott naranccsal díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!