Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kármentesítik a tarnaszentmáriai volt honvédségi üzemanyagbázist

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 2. 17:05

Több mint 850 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala a Heves megyei Tarnaszentmárián lévő üzemen kívüli üzemanyagbázis szennyezett területének kármentesítésére.

A Védelemgazdasági Hivatal közleménye szerint a pályázaton elnyert támogatás 85 százaléka az Európai Unió kohéziós alapjából, 15 százaléka pedig Magyarország központi költségvetéséből származik.
Felidézték: a tarnaszentmáriai honvédségi objektumon az 1940-es évek elején kezdődött meg az üzemanyagbázis kialakítása. Az üzemanyag és kenőanyag tárolása 1996-ban befejeződött, a tárolóterek teljes kiürítése 1997-ben történt meg. Nyolcezer köbméter üzemanyag – benzin, kerozin és gázolaj -, valamint hatszáz köbméter kenőanyag egyidejű tárolására alkalmas tartálycsoport volt ott.

1595963747
A projekttábla az egykori honvédségi objektum kerítésén

A terület további hasznosítási lehetőségeinek vizsgálata során az 1998-ban végzett környezeti felmérés jelentős mennyiségű szénhidrogén jelenlétét mutatta ki a talajban, valamint a talajvízben. Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség előírása alapján 2008-ban elkészült a műszaki beavatkozási terv.
E szerint a szennyeződéssel érintett terület nagysága 105 ezer négyzetméter, a szennyezett föld mennyisége 210 ezer köbméter, a szennyezett talajvíz mennyisége pedig 180 ezer köbméter.

A közleményben foglaltak szerint a szennyező forrásokat felszámolják, a tárolótartályokat, vezetékeket, szerelvényeket elbontják és kitermelnek több mint 24 ezer köbméter szennyezett talajt. A talajvizet kitermelik és visszaszikkasztják a kavicsrétegbe.
A hivatal közlése szerint a projekt kivitelezési munkái 2013 júniusában kezdődtek meg és várhatóan 2015 májusáig tartanak. Eddig megtörtént a terület teljes cserje- és bozótmentesítése, az üzemanyagtartályok, csővezetékek tisztítása és elbontása, megkezdődött a szennyezett föld és a felszín alatti víz megtisztítása.

1595963748
Már megkezdődött a tartályok bontása

Fotó: tarnaszentmaria-karmentesites.hu