Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kárpátaljai magyar gyerekek jártak az Országházban

Szöveg: Takács Vivien |  2015. augusztus 15. 6:56

Az Országház Vadásztermében fogadták azt a több mint kétszáz gyermeket, akik az Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyerekekért pályázat nyolcadik turnusában a Kossuth térre látogattak augusztus 14-én.

1595998806

A 8 és 14 év közötti gyerekekből álló csoport a tábor utolsó napján rövid sétát tett várban, majd a Dunán hajóval átkelve érkezett meg a Kossuth térre. Az egyforma fehér sapkát viselő fiatalok rövid idegenvezetés keretében megismerkedtek az Országház történelmével, a Kupolateremben pedig megtekintették a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket.
A HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Kun Szabó István vezérőrnagy Hende Csaba honvédelmi miniszter nevében is köszöntette azokat a gyerekeket, akik idén részesei lehettek az egy hetes Erzsébet Tábornak. „Láttátok a Szent Koronát, amely ezeréves történelmünket fogja össze. E jelkép az Alaptörvényünkben is megjelenik" – mondta a helyettes államtitkár, majd hozzátette: 2010 decemberében őt érte az a megtiszteltetés, hogy hatvanhat év után újra felállítsa a Magyar Honvédség keretein belül a koronaőrséget. „2011. május 30-án itt a Parlamentben, közjogi méltóságok előtt a Honvéd Koronaőrség átvette a Magyar Szent Korona őrzését és a protokolláris díszelgési feladatokat. Számomra ez nagyon nagy megtiszteltetés és élmény volt, hiszen én lehettem az újkori Honvéd Koronaőrség első parancsnoka" – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

1595998806

A gyerekek a beszédet követően a Vadászterem erkélyéről megcsodálhatták a budai látképet, végül megtekinthették a díszőrség bemutatóját.
A következő hetekben további két turnusban érkeznek kárpátaljai magyar gyerekek a zánkai Erzsébet Táborba. A pályázatnak köszönhetően idén nyáron közel háromezer fiatal táborozhat Magyarországon, akiknek többsége először jár az anyaországban.

1595998807


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária