Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kaszárnyafutás” országszerte

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. október 6. 13:16

A magyar honvédsereg megalakulása, valamint az elmúlt 170 év katonahősei előtt tiszteleg az a sportrendezvény, amely október 5-én indult útjára. A Magyar Honvédség katonái, valamint a honvéd sportegyesületek tagjai a Kaszárnyafutás során 1848 kilométert tesznek meg futva, míg a Kerékpártúra résztvevői 170 kilométert tekernek le. Összeállításunkban az alakulatoktól érkezett tudósításokat közöljük. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédjei is részt vettek az idei Kaszárnyafutáson. Győr-Moson-Sopron-, valamint Vas megyében a Honvéd Arrabona Sportegyesület dolgozta ki a részleteket, míg a – Magyar Honvédség létrehozásának a sport eszközével emléket állító – futáson a légvédelmi egység katonái álltak helyt. Helyi civilek is csatlakozhattak a honvédekhez, együtt futhattak és részt vettek a megemlékezéseken. Az egyes helyszíneken az esemény tiszteletére készített zászlóra a helyi önkormányzatok, társadalmi szervezetek, nyugdíjas klubok emlékszalagot köthettek.

1599194229
Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nyolcfős váltója Dede Gyula őrnagy, kiképzési főnök vezetésével október 5-én Sopronból, az aradi vértanúk emlékhelytől rajtolt, és Harkán, Fertőszentmiklóson, Röjtökmuzsajon, Lövőn, Horvátzsidányon, Kőszegen, Kőszegfalván és Lukácsházán keresztül vezetett az útjuk a szombathelyi volt Savaria laktanyáig.

1599194230
Másnap Dunakiliti 1848-49-es emlékművénél kezdte a futást a csapat, és Bezenye, Mosonmagyaróvár, Bősárkány, Csorna, illetve Enese érintésével a győri laktanyában ért célba az ezred emléktáblájánál. A két nap során a Rába-parti város alakulatának katonái összesen tizenhét települést kerestek fel, és mintegy 40 kilométert futottak.

1599194230
Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester
Képek: Csőre Ferenc szakaszvezető

***


Bács-Kiskun megye

A Kecskeméten állomásozó katonai alakulatok is csatlakoztak is a Magyar Honvédség megalakulásának és az elmúlt 170 év katonahőseinek emléket állító, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége által szervezett Kaszárnyafutáshoz. Az ország legnagyobb megyéjében október 5-én Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason, Kiskunmajsán, Csávolyon, Jánoshalmán és Baján tisztelegtek a futók és kísérőik a katonaelődök hősiessége előtt és koszorúzták meg a települések világháborús emlékműveit.

1599194230

Másnap pedig a Szabadszállás, Fülöpszállás, Kecel, Kiskőrös és Kalocsa útvonalat teljesítették. Az október 6-i indulásuk előtt Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja nevében dr. Borics Attila, a kecskeméti járási hivatal vezetője emlékezett meg az aradi vértanúk mártírhalálának és a Magyar Honvédség megalakulásának évfordulójáról, majd emlékszalagot kötött a sportolók jubileumi zászlajára.

1599194230

Ugyancsak emlékszalaggal köszönte meg katonatársai aktivitását Minkó Ottó alezredes. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kiképzési főnöke ezt követően Murár Zoltán alezredessel, a Bács-Kiskun megyei védelmi bizottság honvédelmi referensével, Durgó Tamás őrnaggyal, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei irodavezetőjével és Nagy Mátyás őrnaggyal, a Kecskeméti Honvéd Sportegyesület elnökével megkoszorúzta a Deák téri első világháborús emlékművet.

1599194231

Az emlékfutáson az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist Minkó Ottó alezredes, Nagy Mátyás őrnagy, Szentgyörgyi Tibor, Szabó Róbert századosok, Krammer Attila hadnagy és Faddi Ferenc zászlós, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei irodáját pedig Gáldonyi Sándor százados, honvédelmi nevelésért felelős tiszt képviselték. A katonafutókat Kecskemét közigazgatási területén a helyi Gáspár András Szakközépiskola rendészeti tagozatos diákjai kísérték: Kátai Liliána, Vörös Erik, Petreczki Dávid.

1599194231

Szöveg és fotó: Galambos Sándor

* * *

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

Futással kezdték a napot az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kaposvári központjának munkatársai október 5-én. A Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (Hososz) által szervezett kaszárnyafutáson a központ állománya, a megyei kormánymegbízott, a helyőrség katonái és a megyei Haditorna Verseny győztes diákjai futottak a somogyi megyeszékhelyen.

1599194231

Szöveg és fotó: MH KIKNYP

* * *

MH 25. Klapka György Lövészdandár

1599194231
A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár is csatlakozott „a 170 éves a Magyar Honvédség" rendezvénysorozat részeként megrendezett Kaszárnyafutáshoz. A sportrendezvény egyfajta tisztelgés a hősök előtt, amely során a Magyar Honvédség dolgozói az alakulatuk bázisán megemlékezéseket tartanak, a megemlékezés zászlajára szalagot kötnek és koszorúkat helyeznek el. A laktanya Klapka-terén az egyenruhás és sportöltözetű katonák mellett felsorakoztak a komáromi Kempelen Farkas Képesség és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium „kadétjai" is.

1599194232
A laktanyai rendezvényen megkoszorúzták Klapka György tábornok szobrát, beszédet mondott Michl József, Tata polgármestere, majd a dandár megemlékezés-zászlajára és az iskola zászlajára is felkötötték a szalagokat. Zárásként dr. Kancz Csaba kormánymegbízott indítására elrajtoltak a futók, a diákok egy szakaszon együtt haladtak a dandár csapatával.

1599194232
Szöveg: Petrovics Renáta
Fotó: Kapás Viktor István hadnagy

***

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége szintén a Kaszárnyafutás állomásai közé tartozott. Az első világháborús emléktáblánál Juhász Tünde kormánymegbízott és Bátor Ferenc alezredes helyezett el koszorút.

1599194232
Szöveg és fotó: Tordai Kamilla