Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katalizátor a képességfejlesztésben is

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. február 6. 13:01

Féléves külszolgálatra, Afganisztánba induló katonákat búcsúztattak ünnepélyes keretek között az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP), február 5-én. A több mint harmincfős állomány a műveleti területen különböző egyéni beosztásokban teljesít majd szolgálatot.

Az MH ÖHP vezetése nevében Mihócza Zoltán dandártábornok, törzsfőnökhelyettes búcsúztatta el a kiutazó állományt. Beszédében hangsúlyozta: „az egész világ célja az afganisztáni válsággóc felszámolása", amelyben Magyarország több mint tíz éve vállal aktív szerepet.

1595966731
A katonák között van olyan, aki már ötödik alkalommal indul külszolgálatra

„Az a harctéri tapasztalat, amely az eddigi időszak alatt összegyűlt, sehol máshol nem megszerezhető. Ráadásul mindez nagyon jól kamatoztatható a Magyar Honvédségben: katonáink sokkal magabiztosabban, sokkal magasabb szinten képesek feladataik ellátására. Az afganisztáni misszió katalizátorként szolgált a magyar haderő képességfejlesztésében is" – fogalmazott a dandártábornok.

A honvédekhez szólva a törzsfőnökhelyettes kiemelte: nem a legkönnyebb egyéni beosztásokban szolgálni, beilleszkedni nemzetközi törzsbe; szerinte egy külszolgálatra induló teljes kontingens ebből a szempontból előnyösebb helyzetben van.

1595966731
“Öregbítsék a magyar katonák jó missziós hírnevét"

„Önök viszont a felkészítés során bizonyították, minden tekintetben alkalmasak feladataik ellátására. Kérem, hogy külszolgálati területen is bizonyítsák felkészültségüket, rátermettségüket és vigyázzanak magukra, mert a legfőbb érték az ember" – búcsúzott a kiutazóktól Mihócza Zoltán dandártábornok.

A honvedelem.hu kérdésére az MH Vezetési és Doktrinális Központ tapasztalatfeldolgozó és módszertani osztály vezetőjének helyettese elmondta: Afganisztán északi körzetében, az Afgán Biztonsági Erők képességfejlesztéséért és kiképzéséért felelős osztályon belül a rendőri erők képességeinek fejlesztését kell majd felügyelnie.

1595966732
Búcsú apától…

„A hadszíntérről érkezett információk alapján a helyi haderő képes önállóan ellátni a feladatait, viszont a rendőrség még csak korlátozottan képes erre. Év végéig azonban nekik is el kell érniük ezt a szintet, és el is fogják érni" − nyilatkozta az alezredes.

Fotó: a szerző felvételei