Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katasztrófa-elhárítási gyakorlat Pápán

Szöveg: Soproniné Szabó Éva zászlós |  2012. szeptember 17. 9:38

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren szeptember 13-án délután rendezték meg azt a civil szervezetekkel közösen tervezett kiképzési gyakorlást, melynek résztvevői egy szimulált repülőgép-szerencsétlenségnél együtt gyakorolták a gyors és hatékony mentést.  

1595941571

A kezdeményezés mostanra jutott el arra a szintre, amelyen civil szervezetek bevonásával lehet felkészülni a katasztrófahelyzetekre, illetve a felmerülő hibákat, hiányosságokat korrigálni. Erre az első ilyen nagyszabású, közös gyakorlásra újságírókat nem hívtak meg, de a tervek szerint a jövőben is folyamatos lesz a kollektív munka, amit már a sajtó nyilvánossága előtt szeretnének bemutatni.

Az együttműködés részleteit a felkészülés során tartott tervezői konferencián dolgozták ki. Az eseményen részt vettek az Országos Mentőszolgálat, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Pápa Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. munkatársai, katonai részről pedig az MH Pápa Bázisrepülőtér és a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) kijelölt állománya.

1595941572

A szimuláció középpontjában a C−17 Globemaster III típusú szállító repülőgép állt, amelynek vészfékezése miatt a rakterében elszabadult szállítmány halálos, súlyos és könnyebb sérüléseket okozott a fedélzeten tartózkodó utasoknak. A gép pilótája jelentette az eseményt, így azonnal megindult a mentés. A helyszínre kiérkező tűzoltók, mentők, illetve helikopterszemélyzet rutinosan kezdték meg feladatuk végrehajtását, és körülbelül egyórás kemény munkával sikerült kimenteniük a sérült személyeket, továbbá az anyagi, technikai eszközöket is biztonságba helyezték.

A gyakorlat végeztével az összes résztvevő jelenlétében kiértékelték a feladat végrehajtását. Az értékelés során felmerült apróbb hiányosságokat megbeszélték, így a következő gyakorlat alkalmával ezek kiküszöbölése biztos alapot nyújt majd ahhoz, hogy a kijelölt egységek a katasztrófa-elhárításban a társszervezetekkel összhangban, gyorsan és hatékonyan legyenek képesek a kárelhárításra ilyen és hasonló eseményeknél.

A Nehéz Légiszállító Ezred megfigyelői is azon a véleményen voltak, hogy a bázis állománya magas színvonalon képes egy esetleges katasztrófa következményeinek felszámolására. Az együttes értékelés során a gyakorlatot sikeresnek minősítették.