Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katona a civil pályán

Szöveg: Keszely László ezredes |  2013. június 17. 6:40

Rendhagyó módon kezdődött idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar felsőfokú vezetőképző tanfolyamának zárógyakorlata.

A korábbi nevén vezérkari
tanfolyamként ismert kurzus hallgatóinak olyan feladatot kellett megoldaniuk, amellyel
eddigi katonai pályafutásuk során még nem szembesültek: a polgári
hatóságok, szervek szerepkörében eljárva kellett válságkezelési
feladatokat megtervezniük.

A Nemes Akarat 2013 fedőnevű négynapos zárógyakorlat első napján két fiktív ország között kialakult politikai, katonai feszültség kapcsán a hallgatóknak át kellett tekinteniük a honvédelmi igazgatás rendszerében megteendő lépéseket a válsághelyzet megoldása érdekében. Meg kellett tervezniük, hogy fegyveres konfliktus kialakulásának veszélye esetén az Országgyűlés, a Kormány, a minisztériumok, valamint a megyei és helyi védelmi bizottságok milyen intézkedéseket tegyenek meg. E tevékenységgel modellezték a Honvédelmi Minisztériumban működő Védelmi Igazgatási Döntés-előkészítő Csoport tevékenységét. Természetesen mindezt megfelelő szakmai támogatás mellett tették, mivel munkájukat a döntés-előkészítő csoport valós tagjai, vagyis a minisztériumok, rendvédelmi szervek védelmi igazgatási szakemberi segítették mentorként.

1595955692

A gyakorlat helyzetbeállításának ismertetését követően a hallgatók elemezték és értékelték a kialakult szituációt, majd kiscsoportokra oszolva megtervezték az egyes ágazatok hatáskörébe tartozó válságreagálási intézkedéseket. E mozzanat eredménye egy megelőző védelmi helyzetet kihirdető országgyűlési határozat, valamint annak végrehajtására kiadott kormányrendelet tartalmi elemeinek összeállítása volt, amelyet a csoport a mentorokkal közösen kiértékelt. Ezt követte egy incidens bejátszása, amellyel kapcsolatban a hallgatóknak pár perces gondolkodási idő után javaslatokat kellett tenniük az azonnali kormányzati válságreagálási intézkedésekre. A tervezésnek mindkét mozzanat során a katonai és civil képességek együttműködésére, összehangolt tevékenységére kellett fókuszálnia.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért volt szükség hivatásos katonák e számukra ismeretlen terepen történő megmérettetésére. A Magyar Honvédség sem békében, sem háborúban nem izoláltan, mindenki mástól elszigetelve hajtja végre feladatait, hanem szoros együttműködésben a polgári hatóságokkal, rendvédelmi szervekkel, központi, területi, helyi védelmi igazgatási szervekkel, amelyekkel mindenkor össze kell hangolnia a tevékenységét. Ezért nem érdektelen, hogy a jelen és a jövő katonai vezetői megismerjék e szervek felelősségi körét, helyét, szerepét a katonai típusú válsághelyzetek kezelésében, a velük történő együttműködés hatékonyságának növelése érdekében.

1595955692

A gyakorlat egy 2010 óta folyó projekt egyik állomását képezi, amelyet a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatala indított Átfogó megközelítés a védelmi igazgatásban néven. A projekt célja mind polgári, mind katonai típusú válság esetén a polgári és katonai képességek együttes, összehangolt alkalmazáshoz szükséges gondolkodásmód, szervezeti kultúra, valamint eljárásmódok megteremtése, amely hatékonyabbá, valamint költséghatékonyabbá teszi a jövőben a válságkezelési tevékenységet határon innen és határon túl. Az utóbbi években már szinte természetessé vált, hogy a Magyar Honvédség jelentősebb gyakorlataihoz szervesen hozzákapcsolódik egy honvédelmi igazgatási blokk, amellyel modellezni lehet a Magyar Honvédséggel együttműködő polgári szervek tevékenységét, illetve gyakorolni lehet a polgári és a katonai oldal együttműködését.

A Nemes Akarat 2013 gyakorlattal az átfogó megközelítés immár az oktatásban is gyökeret vert, és minden esély megvan arra, hogy ez a jövőben tovább folytatódjon, illetve kiterebélyesedjen. Ebbéli szándékát az egyetem részéről a tanfolyam vezetője, valamint a HM Védelmi Hivatal képviseletében a gyakorlat vezetője egyaránt megerősítette.