Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Katonaalkotók” műveiből nyílt kiállítás

Szöveg: Honéczy Júlia |  2015. szeptember 7. 15:30

Szeptember 3-án ért véget az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Kulturális és Rekreációs Igazgatóság, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint a Vay Ádám Múzeum Baráti Körének és Vaja Város Önkormányzatának támogatásával első alkalommal megrendezett alkotótábora.

A hagyományteremtő szándékkal létrejött művésztelep lehetőséget nyújtott arra, hogy a honvédség alkotói kibontakoztassák és fejlesszék művészi képességüket. A tábor résztvevői egy válogatás után kerültek be, összesen kilencen.

A Magyar Honvédségnél már hagyomány, hogy azoknak a katonáknak és honvédségi közalkalmazottaknak, akik képzőművészeti tehetségükkel szolgálják a magyar katonakultúra hagyományait, lehetőségük nyílik alkotótáborokban részt venni. A művésztelep kilenc résztvevője Tamus István grafikusművész, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kölcsey Ferenc Református Tanítóképzési Intézet Művészeti Tanszék főiskolai docensének irányításával kezdte el a munkát augusztus utolsó hetében.
A tíz napos program során történelmi környezetben vehettek részt az alkotók különböző művészettörténeti, szakmai előadásokon, rajz- és festészeti órákon, személyre szabott konzultációkon, valamint szakmai kirándulásokon és kulturális programokon.

A művésztelep zárásaként Nagy Csaba tárogatóművész kuruc dallamai után Aulechla József ezredes, az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója köszöntötte a meghívott vendégeket és az alkotókat.

1595999753

„Az első katonai alkotótábort 1972-ben rendezték meg Egerváron, ahol művészek festettek ösztöndíjért, s alkotásaikat később a Magyar Honvédségnek adományozták. 1990-ben azonban már a katonák és honvédségi közalkalmazottak részére tanárok segítségével biztosították Mátraházán a művésztelepet. Az ottani tábor idén már 24-ik alkalommal kerül sikeresen megrendezésre" – mondta az ezredes.

Kiemelte: nagyon örül, hogy létrejött ez a kezdeményezés, és reméli, hogy a Vajai Honvéd Művésztelep a mátraházaihoz hasonlóan folytatódik majd.

Tamus István grafikusművész mesélt a táborról, és élményeiről:
„Mindig is katona akartam lenni, az édesapám is az volt. De végül tanár lettem. Most viszont új szerepben próbálhattam ki magam, katonák közt, ami hatalmas élmény volt. A tíz nap legnagyobb hozadéka talán az volt, hogy barátokra leltünk egymás között."

Az ünnepséget követően a meghívottak megtekinthették az alkotásokból nyílt kiállítást. A tárlatvezetést Tamus István tartotta.
A grafikusművész így emlékszik vissza az elmúlt tíz napra: „Több műfajt vettünk górcső alá, hiszen a résztvevők nagy részének csak festészeti, és famunkával kapcsolatos ismerete volt. Így a legnagyobb falat az alkotók számára talán a grafika lehetett, de a legtöbben kipróbálták benne magukat. A megfigyeléstől a mű megjelenésig több feladatunk volt, de mindenki nagyon szépen teljesített, látszott, hogy mindenki igyekezett kihozni magából a maximumot. És az alapvető cél pont ez volt. A későbbiekben szeretnénk, ha mindenki rátalálna a saját stílusára, szeretnénk még magasabb szintre emelni a tehetségüket."

1595999753

Szalka Miklós őrvezető, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár fotósa így mesélt élményeiről: „Amikor megtudtam, hogy jelentkezhetünk ebbe a táborba, nagyon örültem. Amikor ideérkeztem, még nem tudtam pontosan, hogy mi vár rám. Az első napokban egy, a fotózástól teljesen eltérő művészettel ismerkedtem meg, ez volt a grafika. Nagyon érdekes volt, sosem csináltam még és nagyon örültem annak, hogy sikerélményem volt benne. Ezen felül két dolog miatt voltam még itt: feladatom volt, hogy a táborban készítsek fényképeket, munkaképeket, portrékat, ezen felül pedig, hogy – ahogy a „mesterünk" mondaná – ismerkedjek úgy meg a tájjal, hogy szinkronban legyünk. Nagyon sok új dolgot tanultam, hiszen a munkámnál fogva eddig inkább csak fotóriporterként dolgoztam. Óriási élmény volt."

A tábor lényege az volt, hogy a kilenc résztvevő új dolgokat próbáljon ki. Kiváló tanáruk mellett ez sikerül is. Kása Ferenc főtörzsőrmester, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóalj kiképző altisztje is így látta.
„Én gyerekkorom óta foglalkozom grafikával, emellett már tíz éve fazekasmesterekkel dolgozom össze, kerámiázom, de itt festettem és linóztam a többiekkel, sőt, még rézkarcot is készítettem. Szerintem egy szép kiállítási anyagot raktunk össze. Voltak szabadon választott témáink is, illetve voltak a mesterünknek kötött témái. Így állt össze ez a szép anyag. A kedvenc alkotásom egy templombelső, amit sok időbe telt megfestenem, mert azelőtt belső teret nem nagyon festettem még. Elég hideg-rideg mű lett, de úgy gondolom, hogy kihoztam belőle mindent, ami tőlem tellett."

A több mint harminc kiállított alkotás között vannak grafikai tanulmányok, rézkarcok, linómetszetek, akrilfestmények, olajfestmények, fafaragások, művészfotók.
A tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményében október elsejéig tekinthető meg. Az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság az elkészült alkotásokat a Magyar Kultúra Napján, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban fogja bemutatni.

Fotó: a szerző felvételei