Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai Bizottsági ülés Brüsszelben

Szöveg: Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2019. január 17. 7:23

Január 15-16-án Brüsszelben ülésezett a NATO legmagasabb szintű katonai szerve, a Katonai Bizottság (Military Committee). A vezérkarfőnökök évente kétszer találkoznak ebben a formában, hogy a NATO kiemelt stratégiai kérdéseit megvitassák. Az eseményen Magyarországot Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Honvéd Vezérkar főnök képviselte.

1599198103
Az értekezletet Sir Stuart Peach légi marshal, a NATO Katonai Bizottságának elnöke vezette. A tanácskozáson részt vett Curtis M. Scaparrotti vezérezredes, a Szövetséges Erők Erópai (SACEUR) és André Lanata vezérezredes, a Szövetséges Erők Transzformációs főparancsnoka (SACT).

A vezérkarfőnökök tájékoztatást hallgattak meg a szövetséget érintő biztonsági és műveleti kérdésekről és megerősítették elkötelezettségüket a nyugat-balkáni (KFOR) és az afganisztáni műveletek iránt, többük további felajánlásokat tett a feltöltöttségi szint javítása érdekében. A NATO műveletek helyzete kapcsán hangsúlyozták, hogy a műveleti tempó továbbra is magas: mintegy 20.000 katona vesz részt a világ számos pontján. Az afganisztáni Resolute Support műveletet illetően a 41 résztvevő ország vezérkarfőnöke egységesen elismerte az afgán haderő által elért eredményeket és kiállt a művelet folytatása mellett.

1599198103
A pakisztáni vezérkar főnöke az afgán békefolyamatok eltökélt támogatásáról és elkötelezettségéről biztosította a NATO tagországokat, továbbá hangot adott annak, hogy itt az ideje békét teremteni 17 év háború után és ennek elősegítését kérte a bizottságtól, amely a stratégiai döntéseket meghozza. Válaszreakciójában Sir Stuart Peach a Katonai Bizottság nevében köszönte meg Pakisztán hozzájárulását az afgán misszió biztosításában és a terrorizmus elleni küzdelemben.

Az ülés második napja a NATO közös finanszírozású képességek fejlesztéseinek tárgyalásával kezdődött, ahol a vezérkarfőnökök többek között egyetértettek az új irányítási modell bevezetésével.

Ezt követően a Georgiával kibővített szekció során a NATO tagállamok vezérkarfőnökei tájékoztatást kaptak Vladimer Chachibaia vezérőrnagytól, Georgia vezérkarfőnökétől a Georgiát érintő biztonsági helyzet változásairól, az országot érő orosz nyomás fokozódásáról, illetve a georgiai haderő reformjának jelenlegi helyzetéről.

1599198104
A Nyugat-Balkán biztonsági helyzetét tekintve a résztvevő nemzetek továbbra is kiállnak a térség stabilitása és biztonságának erősítése mellett, fenntartva jelenlétüket a kijelölt célok eléréséig. A Szövetség „nyitott ajtók" politikája perspektívát ad a térség országainak, az euro-atlanti integrációs törekvések támogatása elősegíti a stabilitást.

Korom altábornagy hozzászólásában kiemelte, hogy Magyarországnak érdeke fűződik a Nyugat-Balkán stabilitásához, ezért fenntartjuk műveleti hozzájárulásunk mértékét a térségben, valamint tájékoztatást adott a magyar haderőfejlesztés eredményeiről.

A Katonai Bizottsági ülés margóján Korom altábornagy kétoldalú találkozót folytatott az olasz vezérkar főnökével, valamint tárgyalt a magyar kezdeményezéssel létrehozásra kerülő közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság témában a NATO Műveleti Parancsnokság parancsnokával (SACEUR), valamint a szlovák vezérkar főnökével.

1599198104