Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai gasztronómiai élmények a Stefánia Palotában

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. szeptember 20. 7:20

Várhatóan év végén kerül a könyvespolcokra az „Így főznek a katonák” című kiadvány, amely a Magyar Honvédségben jelenleg szolgáló és valaha szolgált katonák gasztronómiához fűződő élményeit fűzi egy csokorba. Az ételek elkészítésének és azok fotózásának a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Regiment Étterme adott otthont szeptember 19-én, kedden.

Tizenhat évvel ezelőtt jelent meg az „Így főz a Tisztelt Ház" című könyv, amely száz parlamenti képviselő kedvenc receptjét gyűjtötte egybe. A kötet személyes történetekkel és fotókkal gazdagítva mutatta be a politikusok kedvenc fogásait, főzési tudományát. A később borászokat, közéleti személyiségeket, hírességeket, sportolókat, felvonultató „Így főznek…" sorozat, jelenleg készülő tizenegyedik része a Magyar Honvédségben szolgáló katonák egy kevéssé ismert oldalát mutatja be.

1596038786

„Érdemes népszerűsíteni a magyar gasztronómiát, mert óriási értékek vannak benne. Ez a kötet valójában egy filozofikus könyv, amely arról szól, hogy a gasztronómia hogyan verbuválja össze, illetve kovácsolja közösséggé az embereket. Mindig egy társadalmi réteget szólítunk meg – jelen esetben katonákat – akik hasonlóan gondolkodnak. A katonák várakozásomon felül teljesítettek, az ötven katonából huszonnyolcnak saját receptje volt. Nagyon jól főznek, szeretnek főzni" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére Őszy-Tóth Gábriel. A kötet szerzője hozzátette: a Magyar Honvédség népszerűsítését is célzó könyv elkészítését dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is támogatta, aki a sorozat korábbi kiadványaiban országgyűlési képviselőként, illetve sportállamtitkárként is megosztotta kedvenc receptjét az olvasókkal.

1596038786

Az ötven személyes hangvételű interjút tartalmazó könyvben helyet kapnak a legkülönfélébb helyeken és beosztásokban szolgáló katonák.  Ami a haza szolgálatán kívül még közös bennük: a kulináris élmények, a főzés szeretete és annak magas szinten való művelése.

1596038787

„A kommunikációs tisztünk hívta fel erre a lehetőségre a figyelmemet és mivel nagyon szeretek sütni-főzi, így nem sokat gondolkodtam rajta" – árulta el Kiss Mónika, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság főtörzsőrmestere. Elmondása szerint a könyv jelentősége abban rejlik, hogy a Magyar Honvédségben szolgáló katonákat emberi oldalát mutatja be.  „Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, amikor bementem a konyhába és közölte velem a séf, hogy annyira tetszik neki a recept, amit magammal hoztam, hogy el fogja készíteni majd különböző rendezvényeken, mert nemcsak egyszerű és gyors, hanem nagyon ízletes is" – tette hozzá. 

1596038787

Az ételek elkészítésében Balázs Gergő, az MH vitéz Szurmay Sándor Helyőrségdandár Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Regiment éttermének főszakácsa, a 2016-os erfurti kulináris olimpián kétszeres ezüstérmes Magyar Honvédség katonaszakács-válogatottjának csapatkapitánya volt a katonák segítségére. „Napokkal ezelőtt kezdtem el a recepteket olvasgatni és kitalálni hozzájuk főzési technikát, tálalási módszert, és ez alapján indultam el – mondta, hozzátéve: a katonákkal közösen beszélték át és készítették el a recepteken szereplő ételeket, amelyek között a nemzetközi konyhától a magyar konyháig mindenfajta étel megtalálható. „Két napunk van erre a sok ételre, így egyszerre négy-ötféle étellel is foglalkozom. Nekem a katonákkal öröm együtt főzni, remélem ők is így gondolják" – emelte ki végezetül a konyhafőnök.

A most készülő reprezentatív kiadású kötet várhatóan év végén kerül a könyvespolcokra.

1596038787

Fotó: Tischler Zoltán