Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai megfigyelőket képeznek

Szöveg: Bába Melinda |  2015. június 2. 21:43

Június 1-jén kezdődött és három hétig tart a XXIX. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (IMOC) a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban.

A tanfolyam 23 hallgatója közül 13 fő külföldi, akik nyolc országból érkeztek (Egyiptom, Spanyolország, Ausztria, Németország, Szerbia, Izrael, Kanada, Pakisztán, Türkmenisztán), hogy részt vegyenek a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő népszerűségnek örvendő kurzuson. A siker fokmérője a kibocsátott hallgatók tudása, az őket küldő országok elismerése, valamint a pályázatra jelentkező külföldi és magyar hallgatók tanfolyamról-tanfolyamra egyre növekvő száma.

1595994930

A Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam az ENSZ Békeműveleti Főosztály (UN DPKO) által elismert, akkreditált kiképzési rendezvény, amely minden tekintetben megfelel az ENSZ által támasztott szigorú kiképzési normáknak és követelményeknek.
A tanfolyam első hetében elsősorban elméleti foglakozásokat rendeznek, amelyek megfelelő alapot biztosítanak a későbbi – egyre nehezebb és komplexebb – gyakorlati feladatok és foglakozások sikeres végrehajtásához. A hallgatók többek között megismerkednek az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakulásának, létrehozásának folyamatával és a békefenntartó műveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével. A megfigyelői tevékenységhez kapcsolódóan a járőrözéssel, kivizsgálással, információgyűjtéssel és egyéb specifikus területekkel foglakozó előadások is részei a tanfolyamnak.

1595994930

A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés elmélete és gyakorlata is, valamint a kulturális különbségek kezelése.
A gyakorlati foglalkozások sorában található angol-nyelvű rádió híradást, megfigyelőpont üzemeltetést, aknaismereti foglalkozást, szituációs tréningez és a komplex járőrgyakorlatot Egerbakta térségében rendezik meg, míg a helikopteres légi-felderítést – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis együttműködésével – a környékbeli települések felett hajtják végre.

1595994930

A tanfolyam végén a hallgatók egy valósághű, életszerű „forgatókönyv" alapján végrehajtott zárógyakorlaton adnak számot a megszerzett tudásukról. A tanfolyam nemzetközi jellegét nemcsak a hallgatók, de az oktatói csoport összetétele is jól demonstrálja. Az állandó oktatói csoportban a magyar kiképzők mellett finn, horvát, német és szerb instruktorok is átadják a világ számos pontján az ENSZ égisze alatt megszerzett tudásukat a hallgatóknak.

A Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam képzésének célja, hogy olyan leendő ENSZ- megfigyelők kerüljenek ki a különböző missziókba, akik professzionális módon el tudják látni békefenntartói feladataikat, képesek a tárgyalás módszerével megoldani olyan helyzeteket, amelyek esetenként akár a felfegyverzett katonák számára is veszélyes kihívást jelentenek.

1595994931

Fotó: Sebők Tünde