Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák a felsőoktatásban

Szöveg: Sz. E. |  2017. október 8. 13:52

Érdekes előadásokon vehetnek részt azok a hallgatók, akik felvették a honvédelmi ismeretek kurzust a Miskolci Egyetemen. A napokban – nyílt óra keretében – dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka tartott élménybeszámolót missziós feladatairól és tapasztalatairól.

A rendezvényen – amelyet dr. Torma András, az egyetem rektora nyitott meg – mintegy kétszázan vettek részt. „Nem gondoltam, hogy a Z generáció ennyire élénk érdeklődést mutat a biztonság és a Magyar Honvédség iránt. Köszönöm önöknek, hogy ma eljöttek: jó döntés volt és jó választás, hiszen a védelem alapjait minden állampolgárnak ismernie szükséges" – mondta a rektor.

1596039683

A Miskolci Egyetemen a 2017/2018-as tanév első szemeszterében indult el a honvédelmi ismeretek mint szabadon választható tantárgy oktatása.

„A fiatalok érdeklődése volt számomra motiváló" – kezdte a tantárgyfelelős, Szombati Emese alezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei előkészítő részlegének vezetője. „Alapvetően érdeklődnek a Magyar Honvédség lehetőségei iránt, ugyanakkor a szakma tisztelete és a katonai pálya hallomásból ismert nehézségei önbizalom-hiányos világunkban visszatartották jelentkezési szándékukat. Most az új szolgálati forma, a területvédelmi tartalékos rendszer lehetőséget ad a helyi kiképzésekre és olyan összetartó csoportok létrehozására, amelyek tagjai együtt már szívesebben vállalják a katonai kihívásokat" – tájékoztatott az alezredes.

Következő nyílt órák október 11-én és 18-án lesznek.

Fotó: Mayer Péter tartalékos alezredes

Címkékkiképzés