Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonakommunikátorok

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. március 15. 9:31

A rendszerváltás óta március 15-én ünnepeljük a szabad magyar sajtó napját. Mivel honvédségi berkeken belül, az egyes alakulatoknál minden sajtóval kapcsolatos tevékenység kommunikációs tisztek, illetve közalkalmazottak feladata, az ünnep kapcsán időszerű, hogy kicsit alaposabban is megismerjük munkájukat.

Ilyen és ilyen típusú robbanótestet találtak itt és itt, ilyen és ilyen körzetben zárják le a területet, ennyi és ennyi időre – nyilatkozta az MTI-nek Várkonyi Melinda főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje. Ugye sokak számára ismerős ez az általánosított mondat? Kétségtelen, hogy az ezred feladataiból adódóan a főhadnagy asszony a Magyar Honvédség legismertebb, legtöbbet a hírekben szereplő kommunikációs tisztje.

1595950854

A napi szintű közszolgálati tevékenységből adódóan munkája részben gyökeresen eltér azonos beosztású kollégái tevékenységétől.

„A tűzszerész feladatok kommunikációja voltaképpen tőlem is a hét minden napján 0-24-órás készenlétet követel meg. Az alakulathoz érkezett bejelentések egy része úgynevezett „A"-kategóriás bejelentés. Ilyenkor azonnal reagálni kell, mert a robbanótestet frekventált helyen, például közforgalmi úton találták. Az ilyen bejelentés várhatóan a sajtó érdeklődését is felkelti, ezért engem is mindig értesítenek. Ilyenkor az elöljáróimmal egyeztetve megfogalmazom a sajtóközleményt, eljuttatom az MTI-hez, majd pedig újabb és újabb információkkal frissítem a hírt" – világította meg a kommunikációs folyamatot Várkonyi Melinda főhadnagy.

Általában a nagyobb médiaérdeklődést generáló esetekben kommunikációs tisztként a helyszínen segíti a sajtó munkáját, de ha esetleg ez valamilyen módon nem megoldható, akár telefonos interjú formájában is bármikor készen kell állnia a nyilatkozattételre.

„Nagyon lényeges, hogy a tűzszerészek; és rajtuk keresztül a Magyar Honvédség; munkája láthatóvá váljon a lakosság számára. Tűzszerészeink folyamatos kapcsolatban vannak az állampolgárokkal, ezért számunkra kiemelten fontos a lakosság gyors és hiteles tájékoztatása. Ideális lenne, ha minden ilyen esetben a helyszínen tudnék lenni, és nyilatkozhatnék az elvégzett feladatról. Mivel a sajtó nem minden esetben várja meg, hogy a tűzszerész járőrparancsnok – feladata végeztével – nyilatkozzon, sajnos sok esetben a katasztrófavédelem, vagy a rendőrség illetékese áll a kamerák elé" – fogalmazott a kommunikációs tiszt.
Az ezrednél különben idén alakult meg a kommunikációs főnökség, így most már többen is meg tudják osztani egymás között a munkát.

1595950854

Ugyancsak nagy sajtóvisszhangot kapott a harmadik 3D-s radar végleges telepítési helyének kijelölése, de az MH 54. Veszprém Radarezred éppen egy éve kinevezett kommunikációs tisztjének, Péter Gergely hadnagynak (képünkön fenn) persze korántsem csak a medinai radarral kell foglalkoznia. Mint mondja, majdnem minden alakulatnál más és más a nap szintű munka, mégis sok az átfedés. Általános feladatnak nevezhető például a napi sajtófigyelés, de a különféle nyilatkozatokhoz, interjúkhoz és egyéb cikkekhez is a kommunikációs tiszt készíti a nyilatkozónak az információkkal teli háttéranyagokat.

Ráadásul, haladva a kor kommunikációs szokásaival, sok alakulatot, mint például a radarezredet is, megtaláljuk az egyik legismertebb közösségi oldalon, a facebook-on. Az oldal napi szintű gondozása szintén vérbeli kommunikációs tevékenység. Nem beszélve arról, hogy az alakulattal kapcsolatos általános tájékoztatási feladatokat is a – katonai rövidítéssel – élve „kommti" végzi.

„Számomra speciális feladat a Légierő Zenekar – Veszprém fellépéseivel kapcsolatos szervezési-tervezési munka. Nekem kell véleményezni a beérkező felkéréseket, és adott esetben elvégzem az egyes fellépések költségszámításait is" – felelte kérdésünkre a hadnagy.

Adódik persze kérdés: társadalom számára vajon miért fontos a jó kommunikációs munka. Péter Gergely szerint még mindig élnek a civil szférában különféle megalapozatlan sztereotípiák a haderőről, és mint mondja, ezeket kell, a valóságon alapulva, pozitív irányba változtatni.

„Azért is nagyon lényeges a hiteles tájékoztatás, mert egyrészt sokan kíváncsiak az alakulatok mindennapi életére, másrészt vannak olyan emberek, akiknek fogalmuk sincs arról, mivel is foglalkoznak a katonák nap, mint nap. Mindkét okból kifolyólag be kell mutatnunk magunkat" – húzta alá a kommunikációs tiszt.

1595950854

Győrben, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél jelenleg Sályi Gergő törzsőrmester, (archív képünkön fenn) protokoll-zászlós látja el a kommunikációs feladatokat. Mint mondta, noha a kommunikációs tiszt egyszerre akár újságíró, fotóriporter, PR-marketing szakember, és rendezvényszervező, mindenekelőtt maga is katona. Ugyanúgy minden általános katonai kötelem vonatkozik rá, mint bármelyik bajtársára. Véleménye szerint a társadalom felé történő megfelelő kommunikáció olyan fontos feladata a haderőnek, amelyre – Győrben is – igény mutatkozik.

„A kommunikációs tiszt voltaképpen egy kapu a haderő és a civil társadalom között. Ez a kapu néha kinyílik, és bepillantást enged a katonák kihívásokkal teli mindennapjaiba. A civil társadalom tagjai nem látnak minden nap katonát, de attól ők még nap, mint nap a hazát szolgálják" – nyilatkozta a törzsőrmester.

1595950854

Ami sokak számára viszont naponta látható: a kommunikációs tisztek és közalkalmazottak a honvedelem.hu-t is segítik írásokkal, fényképekkel, háttéranyagokkal, információkkal és persze sok-sok szervezéssel. Munkájukat, a szabad magyar sajtó napja alkalmából, ezúton is szeretnénk megköszönni.

Fotó: Dévényi Veronika és a szerző