Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai kivonulás Afganisztánból – hatalmas logisztikai feladat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 15. 8:27

Óriási logisztikai feladattal kell megbirkóznia az Afganisztánból kivonuló amerikai haderőnek: nem egészen 22 hónapon belül meg kell oldania a 11 és fél év alatt felhalmozott felszerelés hazaszállítását – írta legfrissebb számában közölt összeállításában a Time című amerikai magazin.

Afganisztán már önmagában is logisztikai rémálom: nincs tengerpartja, nagyon nehezek a terepviszonyok, tart a fegyveres ellenállás és nehézkes a bürokrácia. Innen kell elszállítani 50 ezer harcjárművet és annyi felszerelést, amely nagyjából 90 ezer darab, hat méter hosszú konténerben fér el. Első pillantásra szinte lehetetlen küldetésnek tűnik.

Az egyik feladat, hogy az elmúlt bő 11 évben helikopterekről és repülőgépekről Afganisztán elhagyatott vidékein ledobott eszközöket – élelmiszert, lőszert, de még nagy járműveket is – összeszedjék, és hazajuttassák.

Az adófizetőkre figyelemmel is igyekszünk spórolni – mondja Adam Lackey őrnagy, a 173. dandár csapattisztje.

A módszer az, hogy a kisebb támaszpontokról a nagyobbakba visznek mindent, és ott szortíroznak. Innen már csak azokat a dolgokat szállítják a központi bázisra, a bagrami légitámaszpontra, amelyeket hazavisznek. Az amerikai hadsereg teherautónként ötezer dollárt fizet a szállításért, amely nem veszélytelen vállalkozás a tálib lázadók miatt.

Naponta több ezer darab alkatrész érkezik Bagramba. Akkumulátorok, gumiabroncsok, gereblyék, hólapátok, konyhai eszközök, iratgyűjtők, számítógépek, kábelek, szerszámok, vécédeszkák. A hadsereg civil alkalmazottai a hét minden napján három műszakban osztályozzák a beérkező felszerelést aszerint, hogy mire lehet még szükségük az Afganisztánban maradó csapatoknak, mit kell hazavinni, és mit kell megsemmisíteni.

A sátrakat és a faanyag nagy részét odaadják a helyi lakosságnak. A használt akkumulátorokat és a fémhulladékot újrahasznosítják vagy megsemmisítik.

A hazaszállítandó kisebb darabok 1,2 x 1,2 méteres fehér dobozokba kerülnek. A harcjárműveket, a rádiókészülékeket és más kommunikációs eszközöket, valamint a fegyvereket egy külön egység szortírozza a bagrami légibázis egy másik pontján.

Nyolc hónapja még hetente 60 konténert indítottak útnak, ma már heti 300 konténernyi árut adnak föl.

A hazaszállítás leggyakrabban használt módja: repülőgéppel egy perzsa-öböli – például kuvaiti – kikötőbe, onnan hajóval az Egyesült Államokba. Olcsóbb lenne, ha szárazföldön szállíthatnák el a felszerelést Pakisztánba, Karacsi kikötőjébe, de ez az útvonal politikai és biztonsági okokból is bizonytalan. Ennek a háromszorosába kerül a másik szárazföldi útvonal: Üzbegisztánon és Oroszországon át a lettországi Riga kikötőjébe.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők hazatelepítésének teljes költsége elérheti az 5,7 milliárd dollárt – írta összeállításában az amerikai Time magazin.