Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kecskeméti gyakorlaton vesznek részt a győri katonák

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2015. június 26. 17:51

Kiképzési szempontból rendkívül intenzív időszakon mennek keresztül az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái. A csehországi „TOBRUQ LEGACY 2015” többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatra és éleslövészetre már úton van a kontingens, ezzel párhuzamosan pedig a győri alakulat több mint száz katonája vesz részt a „NEWFIP 2015” elnevezésű elektronikai hadviselési kiképzésen és gyakorlaton, Kecskeméten.

1595996434

Az immár hagyományos – idén június 22-26. között megrendezendő – kecskeméti, harcászati szintű gyakorlat minden évben komoly felkészülést követel a győri katonáktól, amiben idén nagy segítséget nyújtott az áprilisban, ugyancsak Kecskeméten megrendezett „Blue Target" elektronikai hadviselési kiképzés.

Természetesen a két kiképzési esemény a sok hasonlóság ellenére sem azonos, hiszen a kontingens létszámán túl abban is jelentős különbség mutatkozik, hogy most már nemcsak a JAS-39-es Gripen vadászgépek önvédelmi rendszerei, hanem zavaró elektronikai jeleket sugárzó konténerekkel felszerelt egyéb légi járművek is nehezítik a rakétaezred katonáinak dolgát, vagyis az ellenséges repülő eszközök felderítését, követésbe vételét és – jelen esetben – imitált megsemmisítését.

1595996435

Mivel az elektronikai hadviselés viszonyai között harcászati repülő, valamint légvédelmi rakéta és radar alegységekkel végrehajtott, valós repüléssel egybekötött rendszergyakorlat célja a magyar légierő egységeinek egyidejű, de területileg elkülönült, valós elektronikai zavarviszonyok közti gyakoroltatása, így a győri ezreden kívül a Magyar Honvédség további négy alakulata is részt vesz a gyakorlaton. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis feladata a légi lefogás, valamint a fedélzeti radarok zavarvédelmi üzemmódjai alkalmazásának gyakorlása. Az MH 54. Veszprém Radarezred elektronikai zavarótevékenységet folytató légijárművek helyzetének meghatározását végzi, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ az azonosított légi helyzetképet állítja elő, míg az MH Pápa Bázisrepülőtér, mint tartalék repülőtér vesz részt a kiképzésen. Ami ráadásul többnemzeti, hiszen a gyakorlat a NATO ramsteini, valamint torejoni parancsnokságainak irányítása alatt zajlik.

1595996435

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred – főként felderítőkből, híradókból, tűzelosztókból, tűzirányítókból, légvédelmi lövészekből és harcjármű-vezetőkből álló – kontingense Bozsóki Attila alezredes, csoportosításparancsnok vezetésével június 20-án szombat indult úgynevezett kombinált menettel Kecskemétre, vagyis a személyi állomány közúton, míg – a kis hatótávolságú KUB, illetve a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer elemeit is magába foglaló – 50 technikai eszköz vasúti átcsoportosítással.

A vasárnap a légvédelmi alegységek és a vezetési pont telepítésével, valamint rendszerellenőrzéssel és az összeköttetések ellenőrzésével telt. Az érdemi munka hétfőn kezdődött, ám nem fog véget érni a június 27-i visszatelepüléssel, hiszen az elemző-értékelő csoport a további eredményes szakmai fejlődés érdekében még jelentést készít a zavarás hatékonyságáról, s annak a légvédelmi irányításra gyakorolt hatásáról, az alkalmazott zavarcsökkentő eljárások hatékonyságáról, továbbá javaslatot tesz a jövőben végrehajtandó gyakorlatok során bevezetendő módosításokra is.

1595996435

Fotó: a szerző felvételei