Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország érdeke, hogy az Iszlám Állam elbukjon

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. június 26. 17:00

Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy az Európát, az értékeinket, az életmódunkat, sőt a fizikai létünket is fenyegető terrorizmus elbukjon és, hogy Irak nemzetei ismét elindulhassanak a béke útján – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter június 26-án, pénteken, a debreceni Kossuth laktanyában, az MH KFOR Kontingens 13. váltás, valamint az iraki misszióba induló állomány búcsúztató ünnepségén.

1595996433

A miniszter a laktanya alakulóterén felsorakozott kontingensek előtt azt mondta: a küldetés, amelyre most indulnak a nemzeti érdeket szolgálja, mert ne legyen kétség senkiben: Magyarország a magyar nemzet érdekeinek védelmében dolgozik együtt szövetségeseivel a missziókban. „A globális kihívások, globális válaszokat igényelnek" – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy Magyarország minden misszióban a szövetség részeként vállal feladatot a kihívások legyőzésében.

1595996433

Az Irakba induló honvédekhez szólva elmondta: küldetésük viszonylag újkeletű kihívás; „látjuk az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet kegyetlenségeit, azt, hogy miként igyekszik végtelenül kegyetlen módszerekkel ráerőszakolni a maga hatalmát és életidegen tanait mindenkire". Hende Csaba szerint az is világosan látható, hogy a terrorszervezet nem tartja magát sem az isteni, sem pedig az emberi törvényekhez, és nem veszi figyelembe az emberi jogokat sem. Több mint 13 millió főnyi vallási és nemzeti közösségeket tett földönfutóvá – mutatott rá.

1595996433

Az ő segítségükre egy több mint 60 országból álló, globális koalíció szerveződött, ami a NATO sok tagja mellett néhány közel-keleti, illetve észak-afrikai muszlim országot is magába foglal.
A katonák feladataival kapcsolatban megjegyezte, hogy a szövetséges „bajtársak" biztonságáért felelnek majd, nekik kell megvédeniük a kurd harcosokat felkészítő kiképzőket. „Ilyen feladatot csak a legjobbak, a sokszorosan bizonyítottan legjobbak kapnak" – tette hozzá, azzal együtt, hogy nincs kétsége afelől, valamennyien méltóak lesznek erre a bizalomra.

A KFOR kötelékébe, Koszovóba induló katonáknak a miniszter azt mondta: a misszió már régóta tart, és jól ismerik a feladat tétjét. Magyarország nagyon is jól tudja, hogy mennyire fontos a béke és a stabilitás a szomszédságában. „Ha nem tudtuk volna, hogy ez mennyire fontos, akkor idén év elején, amikor tízezrével érkeztek onnan hozzánk menekültek, megtanulhattuk" – mondta, hozzátéve, hogy van dolgunk és nemzeti érdekünk e kapcsán is. A katonákat arra kérte, tegyenek meg mindent, hogy Koszovó tovább haladhasson a béke útján.

1595996433

Hende Csaba a honvédek felkészültségét méltatva kijelentette, hogy a küldetésük egyáltalán nem veszélytelen, de éppen ezért bízzák rájuk ezt a faladatot, hiszen nem csak kiválóan képzettek, hanem jól összekovácsolódtak és minden szempontból készen állnak. „Szeretném, ha azt is tudnátok, minden időben számíthattok ránk, akik itthon maradunk" – mondta, hozzátéve, hogy minden segítséget és támogatást haladéktalanul megkapnak, ha erre szükség lesz.

1595996434

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy azt várja, teljesítsék a küldetést és védelmezzék meg egymást, illetve bajtársaikat, szerezzenek megbecsülést maguknak és a nemzeti lobogónak.

Fotó: Galovtsik Gábor