Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kenuval a Tiszaháton

Szöveg: Ballai Vince |  2017. július 20. 21:49

Evezők, szúnyogok és pingpongütők. Kanyargós, sebes és vadregényes folyókon kenuzott a napokban az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) csapata.

1596036359

„Nem mindenkinek szoktuk elmondani, de félúton, úgy másfél óra evezés után, ahol majd kiköttök, és visszanéztek, láthatjátok majd a házakat ahonnan indultatok… Gyalog körülbelül tíz perc lenne" – ezzel lelkesítette a túravezető az MH BHD csapatát, amikor vízre szállt az Öreg Túron, Sonkádnál, hogy Kölcséig evezzen kenukban.

Persze ez az evezés nem az a hagyományos tiszai „sodortatjuk magunkat az árral" kenuzás volt, hanem húzni kellett, meg bujkálni a vízfelszínre lógó fák lombjai alatt és kerülgetni a bedőlt törzseket.

1596036359

És, hogy mi értelme van egy tíz perces gyalogút helyett a kanyargó folyón evezni órákat? Mert gyalogolni mindennap gyalogolhat az ember, de az árnyas fák alatt csobogó vízen hajózni nem mindennapi élmény. A csapat végig evezte Sonkádtól Túristvándiig két részletben az Öreg Túrt, Nagyhódostól Sonkádig a szabályozott Túrt, és Tiszabecstől Szatmárcsekéig a Tiszát.

1596036359

Az evezés mellé azért még belefért egy látogatás a híres csónakos fejfás temetőbe Szatmárcsekén, egy biciklizés a gáton Szatmárcseke és Tiszabecs között, és esténként szédítő forgózás a tiszabecsi kemping pingpong-asztala körül sötétedésig.

1596036359

Fotó: Gémes Ildikó őrnagy

Címkékszabadidő