Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerékpáros tisztelgés a magyar hadifoglyok emléke előtt

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2017. augusztus 24. 12:22

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) díszudvarán indították útnak augusztus 24-én a megbékélésért, egy békés Európáért indított IV. centenáriumi kerékpártúrát. Zelei József útjának fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

1596037837
Zelei József tizennégy év leforgása alatt, összesen huszonhét túrán az Egyenlítő hosszának majd kétszeresét, közel 70 ezer kilométernyit kerékpározott. Útjai hetvenhárom országon, több tízezer városon át vezettek, és mind az öt földrészt érintették. Jelenlegi nagyszabású túrája keretében – az első világháború centenáriuma tiszteletére – az olaszországi Szamár-szigetre, azaz Asinarára vezet, hogy ezzel állítson emléket a hadifogságban hősi halált halt magyar katonáknak.

A Szamár-szigetre vezető út a halálmars útvonala elnevezést kapta, mert a két hónapig tartó erőltetett menetben több mint tízezren haltak hősi halált: aki túlélte a menetet, arra Asinara szigetén várt méltatlan halál. A közelmúltban Margittai Gábor és Major Anita kutatásai hozták napvilágra a halálmars és az asinarai hadifogság történetét: a témát feldolgozó, világviszonylatban is egyedülálló mű 2014-ben, Szamár-sziget szellemkatonáicímmel jelent meg a Honvédelmi Minisztérium és a Zrínyi Kiadó közreműködésével.
A mostani kerékpáros emléktúra a Szeged – Szabadka – Belgrád – Nis – Pristina – Prizren – Vlora –
Capistrano – Vittoria – Stintino – Asinara útvonalon halad majd, és a
tervek szerint szeptember 25-ig tart.

1596037837

A béketúra fővédnöke dr. Simicskó István, akinek köszöntőjét a csütörtöki nyitórendezvényen is felolvasták a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán. Mint a honvédelmi miniszter levelében fogalmazott, Zelei József kerékpáros békenagyköveti teljesítménye tiszteletre méltó és egyedülálló. „Emellett szintén nagyra becsülendő az az üzenet és érték, amit két keréken hirdet a nagyvilágban, szem előtt tartva a sportot és az egészséges életmódot. Hirdeti azt, hogy emlékezni és emlékeztetni kell embertársainkat azokra a hős katonákra, akik nemzetünkért és egy közös ügyért, a békéért harcoltak és áldozták életüket a Nagy Háborúban. Hirdeti, továbbá hogy ma is nagyon fontos a béke iránti elkötelezettség ebben az új, a békét és a biztonságot fenyegető, kihívásokkal teli világban" – írta.

1596037837

Mint levelében a miniszter hozzátette, nemzedékünk feladata, hogy a történelemből tanulva kimondjuk: nem lehet még egy ilyen háború. „A nemzetek összefogására, együttműködésére, azok közötti kölcsönös megértésre, tiszteletre van szükség. Ez a kerékpártúra, ha jelképesen is, de összefogja az országokat, hogy közösen emlékezzenek, tisztelegjenek és tudatosítsák mindenkiben: a béke minden ember és nemzet számára pótolhatatlan érték" – írta dr. Simicskó István.

Zelei Józsefet a rendezvényen dr. Horváth Csaba ezredes, a HM HIM parancsnokhelyettese, Varga Antal, az I. kerület alpolgármestere, Margittai Gábor író és Orlik Zoltán, a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének elnöke köszöntötte útja alkalmából.

1596037837

Fotó: Rácz Tünde