Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két hősi halált halt katonát exhumáltak Megyaszón

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum |  2020. július 19. 13:35

A Borsod megyei Megyaszó település határában végeztek exhumálást a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság belföldi hadisírgondozó szakemberei július közepén.

1596082491

A német partner szervezet által bejelentett helyszínen egy korábban gondozott katonasírról kaptak információt, amely mára már teljesen jeltelenné vált. A helyszínre érve megkezdték a vélt sírhely megnyitását helyi önkéntesek segítségével. A sírhely feltárása során két hősi halált halt magyar katonát sikerült exhumálni.  

1944. november 10-én a magyar királyi 1. hegyi dandár alakulatait kivonták Csap–Téglás–Szürte körzetébe lévő védelmi vonalból, amely zömmel a Tisza vonalára támaszkodott. A magyar királyi 1. hegyi dandár megmaradt zászlóaljait Abaújszántó területére irányították pihenő és feltöltés céljából. Még folyt a hegyi alakulatok feltöltése és átszervezése, amikor a Miskolc–Sátoraljaújhely közötti vasútvonalat az ellenség áttörte. Feltartóztatásukra megalakították az úgynevezett „Schulze-csoportot". Ez a november 11-én létrehozott harccsoport három magyar és két német hegyivadász zászlóaljból állt. Szerencs–Bekecs–Monok–Megyaszó és a Hernád vonalában kiépített állásaikban nemcsak megállásra kényszerítették a szovjeteket, de ezt a vonalat december 13-ig tartani is tudták.

1596082492

A német 4. hegyi hadosztály egységeivel együttműködve feltartóztatták az észak felé előnyomuló román 3. hadsereget. Az itt zajló harcokban, különösen a magyar 2. hegyivadász-zászlóalj harci szelleme és hősies helytállása emelkedett ki. A térségben átmenetileg megszilárdult arcvonalat december 11-ig tartották. December 13-án a német felettes parancsnokság utasítására megkezdték a visszavonulást a már részben kiépített Róza-állásba.

A két elesett katona feltehetően az említett hegyivadász alakulatok egyikében teljesíthetett szolgálatot. A kutatás során egyenruházati tartozékok és személyes tárgyak kerültek elő, azonban ezek között személyi azonosításra alkalmas lelet sajnos nem volt. A két magyar katona méltó újratemetésére későbbi időpontban kerül sor.

1596082492