Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két ország hőse volt

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Ruzsa István |  2019. október 5. 8:34

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfiatalabb tábornoka, az első argentin katonai akadémia megalapítója és negyed évszázadig igazgatója, kiváló földmérő és földrajztudós volt egy személyben Czetz János, akinek emlékét immár lovasszobor is őrzi Csillaghegyen.

1596069710

Vivianne Duchini argentin szobrászművész alkotását október 4-én adták át ünnepélyes keretek között Budapesten, a nemrég megújult és megszépült csillaghegyi Lékai bíboros téren. A szobor avatóünnepségén részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és a III. kerület országgyűlési képviselője, Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára, Maximiliano Gabriel Gregorio, Argentína Magyarországra akkreditált nagykövete, Arian Spasse, dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja,  prof. dr. Szenes Zoltán volt vezérkari főnök és Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is.

Bús Balázs köszöntőbeszédben kiemelte: a hősiesség és a szabadságvágy az, amivel pontosan írható le a 19. századi magyar történelem véráztatta pillanataiban is helytálló katonáink viselkedése. Az 1848-49-es forradalom erdélyi csapatainak parancsnoka, a fiatal Czetz János honvédtábornok sem volt kivétel ez alól. Hozzátette: ugyanakkor nem a hányattatásokra és az üldözöttségre emlékezünk, hanem arra a harcos hazaszeretetre, amely újabb és újabb célok felé, újabb katonai feladatok elvégzésére sarkallta Czetz Jánost. Az egykori honvéd parancsnok ugyanis a világosi fegyverletétel után hosszú, években mérhető utat tett meg, míg végül egy másik kontinensen új otthonra talált. Spanyol feleségével 1860-ban Argentínában telepedett le, de ott sem maradt tétlen. Komoly érdemeket szerzett az ottani katonai akadémia megalapításában és működtetésében – idézte fel a polgármester.

1596069710


Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és a III. kerület országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a közelgő október 6-ai, az aradi vértanúkra emlékező gyásznap előtt is tisztelegve ki kell mondanunk: a mi feladatunk úgy emlékezni 1848-1849 hőseire, hogy „az őket megillető méltó helyre kerüljenek a nemzeti emlékezetben". Méltón emlékezni azonban csak akkor lehet, ha tetteinkben valóban megjelennek a szabadságharc értékei – mondta. „Czetz tábornok élete is példája annak, hogy milyen fontos volt a magyaroknak mindig is a szabadság, a nemzet, az emberek és az egyén szabadságvágya" – fogalmazott, hozzátéve: a magyar és az argentin népet összeköti a szabadság felemelő gondolata, talán ez volt a legfontosabb céljuk a történelmük folyamán, és ma is az, hogy szabadok legyenek.  

Maximiliano Gregorio-Cernadas argentin nagykövet elmondta:  Czetz János (Juan Fernando Czetz) Argentínában komoly katonakarriert épített, a katonai akadémia egyik alapítója és egyik első igazgatója volt. Ő a legkiválóbb példa a két ország közötti kapcsolatra, arra, mennyire jól lehet együttműködni. A nagykövet úgy fogalmazott: „A szobrot tekinthetjük Czetz tábornok élete olyan metaforájának, amelyen keresztül egyértelművé válik az, hogy mi, argentinok és magyarok nemcsak együtt tudunk dolgozni, hanem még nagyszerű és értékes dolgokat is tudunk létrehozni."

A beszédeket követően Kónya Attila plébános megáldotta a bronz lovasszobrot és a parkot, majd a szobornál – mások mellett – koszorút helyezett el Varga Mihály, Bús Balázs, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, a honvédelmi miniszter képviseletében Szabó István honvédelmi államtitkár, valamint Maximiliano Gregorio-Cernadas és Vivianne Duchini.

GALÉRIA