Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétes bizalom Berchtold külügyminiszter iránt

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 16. 19:48

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A forrongó gócpontnak is nevezhető Albánia úgy látszik, egyre veszélyesebbé válik. Olyannyira, hogy már a napilapok is veszedelemről tesznek említést, mint például a Népszava április 15-i száma, amely így foglalja össze a történéseket: „Félő, hogy fegyveres ütközések lesznek a fölbőszült bennszülött lakosság és a rendes görög katonaság között, mert egyre nagyobb tömegekben csatlakozik a görög reguláris katonaság az epiruszi lázadókhoz."  Emellett említést tesz arról, hogy Anglia, Franciaország és Oroszország együttesen követelik a görög csapatok kivonulását Dél-Albánia területeiről.

Ugyanezen a napon a lapok beszámolnak arról, hogy a Monarchia és Olaszország külügyminiszterei Abbáziában találkoztak. Az osztrák−magyar érdekeket képviselő Berchtold és az olasz San Giuliano közös érdeke, hogy az Adriai-tengeren erőegyensúlyt alakítsanak ki. Továbbá olyan kérdéseket is megvitattak, mint a Duna−Adria vasút, vagy a szerb kereskedelmi kikötő és az albán főváros jövője.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595970376

1914. áprilisi újságok
Címkéklapszemle