Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kéthetes felderítő törzsfelkészítés a győri ezrednél

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző |  2019. október 26. 15:54

Kéthetes törzsfelkészítésen oktatták a felderítő törzsmunka alapjait az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában októberben.

1596070802

A tanfolyam legfontosabb célja a Magyar Honvédségben alkalmazott felderítő eljárások egységesítése és a NATO által előírt alap felderítő ismeretek biztosítása volt. Emellett pedig ugyancsak cél volt megismertetni a felderítő törzsmunka eljárásait, begyakoroltatni a harcmező felderítő előkészítés feladatait – zászlóalj és dandár szinten is.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnöksége által szervezett törzsfelkészítések sorában a rakétaezred a harmadik alakulat – légierős alakulatok tekintetében pedig az első –, ahol ez a tanfolyam megvalósult. A képzésre tíz katonai szervezettől 29-en érkeztek, elsősorban a katonai szervezetek törzseiben szolgálatot teljesítő felderítő beosztott katonák, de hadműveleti területen dolgozók is voltak a résztvevők között. A felkészítést Dominek Attila ezredes, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese, valamint Könczöl Ferenc ezredes, a házigazda alakulat parancsnoka nyitotta meg.

1596070803

A törzsfelkészítés foglalkozásainak egy része elméleti jellegű oktatás volt, amely során a hallgatók megismerték a felderítés elméleti alapjait, átfogó képet kaptak a Magyar Honvédség felderítő képességeiről. A résztvevők biztos alapot kaptak a harcmező felderítő előkészítésének lépéseiről, az értékelések során alkalmazott eljárásokról.

A kurzus gyakorlati feladatok megoldásával zárult, amelyekben a felkészítésen résztvevők a valóságot leginkább megközelítő helyzetben bizonyíthatták rátermettségüket. A feladatok során a csoportok egy-egy felderítő törzset játszva adtak számot az elsajátított ismeretekről szóbeli jelentés formájában. A két hét elteltével a résztvevő katonák oklevelet és igazolást kaptak a törzsfelkészítés sikeres elvégzéséről.

1596070804