Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránát az autóbusz-pályaudvar mellett és a kastély parkjában

Szöveg: Szűcs László |  2014. április 15. 11:40

A 15. héten, azaz április 7–13. között 95 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 18 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 699 bejelentést kaptak.

Április 8-án a főváros XI. kerületéből kapták a jelzést, hogy a Barackfa utcában, egy nyitott építési területen, földmunkák közben, második világháborús robbanószerkezeteket találtak. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerészjárőr összesen 14 darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot, egy RPG–40-es típusú kézigránátot, valamint másfél kilogramm vegyes gyalogsági lőszert szállított el a központi gyűjtőbe.

Ugyanezen a napon Székesfehérváron is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: az autóbusz-pályaudvar mellett – földmunkák közben – egy F–1M típusú kézigránát került elő, amit a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisített meg.

Ugyancsak április 8-án Dégre, a Hunyadi utcában található kastély parkjába is kivonultak a tűzszerészek, mivel három darab F–1-es kézigránátot találtak. A veszélyes, második világháborúból származó robbanószerkezeteket a Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr semmisítette meg a közelben kijelölt robbantási területen.

Április 10-én Seregélyesről kapták a bejelentést, hogy a 62. számú főút mellett több robbanószerkezetet is találtak az út karbantartását végzők. A tűzszerészek – Komjáti Krisztián főtörzsőrmester vezetésével – összesen 46 darab, különböző típusú, német gyártmányú robbanószerkezetet szállítottak el a helyszínről.

Címkéktűzszerész