Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránátok az óvoda udvarán

Szöveg: Szűcs László |  2013. augusztus 13. 7:57

A 32. héten, azaz augusztus 5−11. között 57 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 25 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1552 bejelentést kaptak.

Augusztus 6-án Gyöngyössolymosról jelentették a tűzszerészügyeletre, hogy a patak medrében világháborús robbanószerkezetet találtak a gyereket. A Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr azonban megállapította, hogy amit robbanótestnek néztek, az valójában egy 120 milliméteres aknavetőgránát stabilizátorszárnya. A robbanóanyagot nem tartalmazó, veszélytelen fémdarabot a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon Berzencén is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: az óvoda udvarán, földmunkák közben összesen 14 darab, német gyártmányú, második világháborús kézigránátot találtak a munkások. A robbanószerkezeteket a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Berzencéről Óbarokra vonult át a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr, mivel e kis, Fejér megyei településen – az óvoda udvarán, földmunkák közben – egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra bukkantak. A robbanószerkezetet a járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Augusztus 8-án Gávavencsellőn, a Szőlőskert utcában, földmunkák közben került elő négy darab 100 milliméteres repesz-romboló gránát. Szabó Tamás főtörzsőrmester, járőrparancsnok a mentesítési munkálatok idejére a terület 200 méteres sugarú körben történő lezárását és kiürítését kérte a rendőröktől. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Címkéktűzszerész