Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézzelfogható eredmények, teljesíthető célok

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2019. március 28. 8:42

Ahhoz, hogy bevethető, a fiatalokat is megtartó hadseregünk legyen, minden feltételt megteremt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program – mondta dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a budapesti Irinyi-laktanyában. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred éves feladatszabó értekezletén tartott tájékoztatóján kézzelfogható eredményekről, teljesíthető célokról beszélt az altábornagy március 26-án.

1599200566
„Megvan a politikai szándék, a költségvetés és egy stabil bázis ahhoz, hogy a magyar haderő bármilyen esetleges konfliktushelyzetben magabiztosan tudjon fellépni. Olyan elrettentő erővel kell rendelkeznünk, hogy a lehetséges ellenfelek ne is jussanak el odáig, hogy megtámadhatónak gondolnak minket. Erről szól a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program. Ehhez azonban a honvédség önmagában kevés, a hírünket a városokba és falvakba az Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok viszik el, akik önként vállalták azt, hogy olyan helyeken is láttatják a katonát, ahol nincs önálló laktanya vagy alakulat. A fiatalokat pedig nem elég toborozni, olyan feltételeket és életpályát kínálunk számukra, hogy meg is maradjanak a honvédségben" – mondta dr. Böröndi Gábor altábornagy.

1599200566

Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. HTHE parancsnoka évértékelőjében mindenekelőtt megköszönte a tűzszerész, hadihajós és tűzszerész búvár katonák március 23-ai, a Duna budafoki szakaszán talált két, egyenként ezer kilogrammos bomba kiemelése, hatástalanítása és elszállítása kapcsán végzett összehangolt és embert próbáló munkáját. A parancsnok sikerként könyvelte el az ezred katonáinak felkészültségét, a speciális tanfolyamokon és nyelvi képzéseken részt vevők kitartását és szorgalmát. A hazai és külföldi gyakorlatok – főként az évente megtartott Iron Cat magyar-szerb flottillakiképzés – fontossága mellett eredményesnek ítélte a szervezet külső kommunikációját és társadalmi kapcsolatainak ápolását.

1599200566

A 2019-es évről szólva Szilágyi Zsolt ezredes minden szakterületen újabb eredmények felmutatását szabta feladatul a szakági felelősök számára.

1599200566

Fotó: Gajdos Milán hadnagy és a szerző