Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilencvenedik születésnapján köszöntötték

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. május 9. 12:33

Kilencvenedik születésnapján köszöntötték Soós Sándort, a Honvéd Férfikar nyugállományú énekesét és alapító karnagyát május 8-án, pénteken, Budapesten.

1595993415

Egykori kollégái, barátai és számos meghívott körében ünnepelte kilencvenedik születésnapját Soós Sándor, a Honvéd Férfikar alapító karnagya.

Az ünnepségen Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök nevében oklevelet és dísztárgyat adott át az ünnepeltnek, akit többek között Jákob János dandártábornok is felköszöntött, hiszen a Magyar Honvédség protestáns tábori püspöke egykor tagja volt a Soós Sándor vezette kórusnak.

1595993415

A nyugállományú karnagyot a dalkultúra, a kórusműfaj professzionális színvonalú közreműködőjeként több évtizedes tevékenységéért, valamint az amatőr kórusmozgalomban végzett kiemelkedő pedagógia munkásságáért a köztársasági elnök három évvel ezelőtt a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette.

Soós Sándor a Honvéd Együttes megalakulásától nyugdíjazásáig a férfikar tenoristája, később szólamvezetője volt, emellett a Gábor Áron Tüzér Tiszti Iskola amatőr kórusának karnagyi feladatait is ellátta. Nyugdíjazásáig kétszázezernél is több katonát oktatott és vezényelt.

1595993416

Rendkívül aktív volt munkássága során, folyamatosan járta a Magyar Honvédség alakulatait, tanított, módszertani foglalkozásokat vezetett, menet dalversenyeket szervezett, zsűrizett és énekkarokat hozott létre.

Negyvennyolc éven keresztül vezette a Budapesti Őr- és Díszzászlóalj Petőfi Kórusát, énekelt és vezényelt a Budaörsi Kórusban, a Mátyás-templom énekkarában, a Belvárosi templomban, a Lehel téri templomban, a Tabán Kórusban és a Bartók Kórusban is. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége alapító tagja. 1980 óta rendes tagja a Magyar Örökség Díjas Budapesti Kórusnak.

1595993416

Fotó: a szerző felvételei