Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kirepülés

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2013. november 12. 17:13

Október utolsó napja jeles eseményt tartogatott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Vegyes Kiképző Repülőszázad állományába tartozó két fiatal pilótajelölt számára: végrehajtották első egyedüli repülésüket. A „kirepülés” fontos állomása a pilótaképzés programjának, hiszen ekkor kell bizonyítaniuk rátermettségüket, önálló feladat-végrehajtási képességüket.

Szabadi Vilmos hadnagy és Horváth Gábor hadnagy már korábban is rendelkeztek repülőtapasztalattal; mindketten magánpilóta-engedélyt szereztek a polgári repülésben. Horváth Gábor a Nyíregyházi Főiskola katonai ösztöndíjas repülő-hajózó szakirányát végezte el, ezt követően került be a pilótaképző programba. Szabadi Vilmos a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem légiforgalmi irányító szakirányát elvégezve a kecskeméti repülőbázis légiirányítójaként szerzett szakmai tapasztalatokat.

1595962838

Horváth Gábor hadnagy

2012-ben kerültek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába, azóta folyik itt repülő-hajózó felkészítésük. A speciális repülős elméleti és fizikai felkészítés mellett végrehajtották már az ejtőernyős kiképzést és a felsőfokú angol nyelvi felkészítést. Ezek után következett a gyakorlati repülőkiképzés, amelynek eddigi legfontosabb állomása volt a kirepülés. Természetesen mindketten némi izgalommal vágtak neki a feladatnak, de hála az alapos felkészülésnek és a tanultak helyes alkalmazásának, a végrehajtás sikere nem volt kétséges.

Mindez további lendületet ad a soron következő feladatokhoz, hiszen kiképzésük még nem fejeződött be. Most az a legfontosabb, hogy minél több gyakorlással készségszintre emeljék tudásukat, elsősorban a leszállást. Ezzel párhuzamosan egyre bővülő feladatok várnak rájuk légtérben. Többek között megkezdik a műrepülő elemek gyakorlását és a különböző vészhelyzetek szimulálását. Sok munka vár rájuk, amíg eljutnak az egyik legszebb feladathoz: a kötelékrepüléshez.

1595962839
Szabadi Vilmos hadnagy

Fotó: Fodor András törzszászlós