Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egykori bombák földjén

Szöveg: Snoj Péter |  2013. november 12. 17:58

Közös összefogással rehabilitálják és hamarosan újra természetes pompájában tündökölhet a Hortobágyi Nemzeti Park azon része, amely korábban – csaknem hetven éven keresztül – a Magyar Honvédség bombavető gyakorlatainak helyszíne volt.

Minderről november 12-én, kedden a Hortobágyon tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Park Igazgatósága és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred.

1595962840
Csurgó Attila ezredes: körülbelül négyezer hektáros területet mentesítenek

Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka elmondta: az egykori bombázó lőtér 1940 és 2004 között volt használatban. A nemzeti park vezetése ekkor kapta meg a területet.  A parancsnok hozzátette: amikor e körülbelül négyezer hektárt kijelölték bombázó lőtérnek, a természetvédelmi szempontokon túl elsősorban azt nézte az akkori hadvezetés, hogy a térség elég távol legyen a lakott területektől és elég biztonságos helyet nyújtsanak a bombázógépek gyakorlására.

1595962840
Szilágyi Gábor szerint valóra vált egy régóta dédelgetett álom

Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója úgy fogalmazott, hogy egy azóta dédelgetett álom válik most valóra. A tavaly elindult „Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja" elnevezésű projekt során két ütemben állítják helyre a most még bombatölcsérek szabdalta terepet, ami 1999 óta a Világörökség része.

A közel kétmilliárd forintos beruházás első felében a négyezer hektár északi területeit, a második felében pedig a déli régiót fogják mentesíteni a Magyar Honvédség tűzszerészei. Ezt követően a nagyobb földbe mart tölcséreket és a bennük kialakult kisebb tavakat összenyitják, a kisebb krátereket pedig eltemetik.

A héten kezdődött tűzszerész munkálatok során eddig megközelítőleg négyszáz robbanótest maradványt és alkatrészt emeltek ki a földből a szakemberek.

1595962840
A tűzszerészek eddig körülbelül négyszáz robbanótest maradványait találták meg


Fotó: Czeglédi Zsolt (MTI) és Hovári Nikolett