Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitüntették az érmeseket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 18. 16:43

Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint az egész nemzetnek szolgáltak példával a csúcsra vezető úton a londoni olimpián sikerrel szerepelt magyar sportolók.

A kormányfő azon az ünnepségen mondta ezt, amelyen a XXX. nyári olimpiai és a XIV. paralimpiai játékokon érmet szerzett magyar versenyzőket tüntettek ki az Országház kupolatermében szeptember 18-án, kedden.

Orbán Viktor igazi nagy egyéniségeknek nevezte London hőseit, akik a legnehezebb pillanatokban is állják a sarat. Megfogalmazása szerint már ahhoz is lehetett gratulálni, hogy 152 fős volt a magyar olimpiai csapat, annak minden tagja lovagiasan viselkedett, s a küldöttség magatartásával, eredményeivel 15 millió magyarnak szerzett örömöt.

„Köszönet azért, hogy megmutatták, milyen a magyar virtus, milyen a magyar, ha hajtja az életereje, hogy Magyarországnak tehetsége van a sikerhez" – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint szembe kell fordulni a kishitűséggel, a cinizmussal, s az országnak saját olimpiai hősei oldalára kell állni, „az olimpikonok példáját kell követni".

1595941607

„A 204 nemzet vetélkedésében elért kilencedik hely a modern Magyarország történetének legszebb lapjaira kívánkozik" – jelentette ki Orbán Viktor, aki Áder János köztársasági elnökkel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt adta át a londoni érmeseknek – köztük természetesen a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) kiválóságainak is – és a sikerekben részes szakembereknek a kitüntetéseket.

Az olimpiai aranyérmesek közül a kajakozó Kozák Danuta, a hosszútávúszó Risztov Éva, továbbá a tornász Berki Krisztián, a kalapácsvető Pars Krisztián és a kardvívó Szilágyi Áron – a Zrínyi Média munkatársa, aki rendszeresen részt vesz a KatonaSuli-program rendezvényein –, valamint a kajakpáros tagjai, Dombi Rudolf és Kökény Roland egyformán a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) vehették át, az úszó Gyurta Dániel a Magyar Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat), míg a női kajaknégyesből Kovács Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) elismerésben részesült. A kvartett további három tagja, Kozák, továbbá Fazekas Krisztina és Szabó Gabriella a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) kapta meg.

A londoni nyári olimpiáról a magyar csapat nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel, a paralimpiáról két arany-, hat ezüst- és hat bronzéremmel tért haza.

1595941608

Fotó: Illyés Tibor (MTI)