Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiválóan kezeli a honvédség a katasztrófahelyzeteket

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. szeptember 16. 21:50

„A katonák a katasztrófahelyzeteket mindig kiválóan kezelték a külső együttműködőkkel együtt” – mondta dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára szeptember 16-án kedden, a Stefánia Palotában tartott konferencián.

1595979030

„A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer megújulásának aktuális kérdései "  című konferencián az államtitkár megnyitóbeszédében azt mondta: a képességek és a technikai eszközök alkalmassá teszik a honvédséget arra, hogy megfelelő módon lépjen fel a katasztrófahelyzetekben. Megjegyezte, hogy a hárompillérű katasztrófavédelmi rendszerben a társszervek együttműködve, de önálló felelősséggel végzik a tevékenységüket.

A konferencia résztvevőihez szólva dr. Dankó István azt kérte, hogy a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásában a különböző állami szervezetek képviselői ne legyenek „passzívak", csak ha feltétlenül szükséges, egyébként legyenek kezdeményezők. Hozzátette, hogy a rendszer − amely folyamatosan fejlődik − végrehajtói nélkül egyszerűen nem működik, ezért is fontos az állandó tájékozódás a témában.

1595979031

Dr. Kádár Pál ezredes, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály vezetője előadásában elmondta: jelentősen megújult a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer jogszabályi háttere, így sokkal kiszámíthatóbbá vált a rendszer működése. „Fontos sarokpont, hogy az új szabályok értelmében a katasztrófavédelem nemzeti ügy, ezért abban minden állampolgárnak pontosan meghatározott kötelezettsége van" − tette hozzá.
„A rendszer átalakításának főbb okai között szerepelt a hatékonyság növelése, illetve a vezetői pontok összehangolása" – mondta.

1595979031

Fontos szempont volt továbbá, hogy a rendszer részleteivel csak azok legyenek tisztában, akikre azok tartoznak, és a minősített elemek ne váljanak láthatóvá illetéktelenek előtt.

Az új Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) idén október elsejétől lép hatályba – hangzott el a konferencián.

1595979031

Fotók: Rácz Tünde