Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiválóan teljesítettek

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. december 3. 9:26

Átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Vizsgaközpont minősítő vizsgáin kiválóan végzett első évfolyamának okleveleit december 2-án, kedden, az NKE épületében.

1595983826

Az eseményen Erdélyi Lajos dandártábornok, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke elmondta: a minősítő vizsgáztatás annak az új előmeneteli rendszernek a része, amelynek bevezetése a jogállási törvény tavalyi hatálybalépésével kezdődött meg, és az új katonai életpálya jövő évi bevezetésével folytatódik.

Megjegyezte, hogy bár a rendszer nehezen indult, a vizsgák folytatódnak a jövőben, sőt a vizsgaközpont új feladatokat is kap majd. A horizontális karriertervezés lehetősége is meg fog jelenni a honvédség rendszerében, és ehhez szintén vizsgák kapcsolódnak majd, vagyis nagy a valószínűsége annak, hogy ez a feladat is a vizsgaközpontra hárul. Emellett elképzelhető, hogy a vezetői előmenetellel vagy akár a kiválasztással kapcsolatos feladatok is a központhoz tartoznak majd.

1595983826

Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) dékánja elmondta: nagyjából egy évvel ezelőtt jelent meg az a jogszabály, amely a vizsgaközpont működését biztosítja; az elmúlt időben összeállították a tananyagot, kialakult a vizsgáztatás rendje, illetve az informatikai háttér.
A vizsgákat jelenleg országszerte, 13 helyőrségben és 17 vizsgahelyen lehet elvégezni. A dékán megjegyezte, hogy egy katonának egész pályafutásán át kell képeznie önmagát, hiszen a honvédségben az előléptetés tekintetében már nincsenek „automatizmusok", hanem egy rendkívül szerteágazó feltételrendszert vesznek figyelembe.

A kiválóan végzett hallgatókhoz szólva azt mondta: az általuk megszerzett tapasztalatok hasznosak lesznek a rendszer továbbfejlesztésében. Idén egyébként összesen 821-en tettek sikeres vizsgát a központban.

1595983826

A vizsgaközpont tavaly, szeptember 1-jén kezdte meg működését, és még abban az évben sikerült kialakítani az infrastrukturális és informatikai hátteret, amellyel megindulhatott a vizsgáztatáshoz szükséges elméleti és gyakorlati felkészülés. A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses, tiszti és altiszti állományú tagjai előmenetelét meghatározó minősítővizsgák előkészítésével és végrehajtásával a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (NKE) bízták meg.

Újdonság a minősítő vizsgáztatás rendszerében, hogy a felkészülést korszerű távoktatásos formában valósítják meg, amelyhez az ILIAS e-learning programot használják. Az ILIAS-rendszert − az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) és az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar közötti együttműködési megállapodás alapján − az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett békeműveleti felkészítések során is alkalmazzák.

1595983827

Fotó: Rácz Tünde