Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ISIS-fenyegetés az olajügyi megállapodást is segítette

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 3. 10:30

Megállapodást kötött december 2-án az iraki kormány és Kurdisztán vezetése az északi tartományban kitermelt kőolaj exportjáról, az egyezmény enyhített a felek között hosszú ideje fennálló feszültségen – jelentette ki Hosjar Zebari pénzügyminiszter.

A tárcavezető tájékoztatása szerint az egyezség értelmében a félautonóm iraki kurd térség napi 550 ezer hordó (159 liter) kőolajat ad át a központi kormánynak, ezért cserébe Bagdad a nemzeti költségvetés 17 százalékát fogja juttatni a kurdoknak, valamint egymilliárd dollár értékben támogatja küzdelmüket az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen. „Aláírtuk a megállapodást, ez végleges egyezség" – mondta Zebari.
A Necsirvan Barzani kurd kormányfő vezette delegáció vasárnap érkezett a fővárosba, hogy a bagdadi kormány tisztségviselőivel, többek között Haider al-Abádi iraki miniszterelnökkel tárgyaljon. Az iraki kormány és Kurdisztán vezetése november 13-án írt alá átmeneti megállapodást, ez azonban nem rendezett minden problémás kérdést.
A központi kormány és Kurdisztán évek óta civakodik az észak-iraki tartományban kitermelt kőolajból származó bevételeken.

A válság tavaly márciusban éleződött ki, amikor a parlament elfogadta a kurdok által elutasított költségvetési törvényt. Ennek következményeként a föld mélyén rejtőző, 45 milliárd hordónyira becsült olajtartalékkal rendelkező Kurdisztán Bagdad engedélye nélkül, egyoldalúan elkezdett olajat exportálni.
Bagdad azt állította, hogy a kurdisztáni vezetés alkotmányellenesen cselekszik, amikor a központi kormánytól függetlenül kitermeli és áruba bocsátja a kőolajat. Ez ellen Bagdad diplomáciai nyomással, jogi lépésekkel és a régiónak járó költségvetési támogatás felfüggesztésével is küzdött.