Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Klaviatúra-kalózok (1.) – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 7. 11:58

Egyesek szerint a kiber-háború a hadviselés legizgalmasabb, ugyanakkor legláthatatlanabb része. Igaz lehet: a katonák itt nem fegyverekkel lőnek, ezeket a csatákat számítógépekkel és szerverekkel vívják, pusztításuk azonban hatalmasabb lehet, mint a hagyományos hadműveleteké. A jövő háborúja már régen kezdődött, és javában dúl.

1595988959
A huszadik század második felében, az elektronika és az informatika robbanásszerű fejlődésével a hadviselés is átalakult. A kutatás és a fejlesztés eddig soha nem látott méreteket öltött, a hadseregek függővé váltak. Ma már elképzelhetetlen bármilyen hadművelet a megfelelő kommunikációs és informatikai háttér nélkül. A professzionálisan működő IT-rendszer meggyorsítja és megkönnyíti a hadsereg dolgát, ugyanakkor ami az előnye, az a hátránya is.

Bár a virtuális térben létezik, ugyanúgy megtámadható (és meg is semmisíthető), mint egy valós fizikai célpont. A rendszer, amit a hadseregek ütőképességének növelésére használnak, egyben az egyik legsebezhetőbb pont is.

A jövő háborúja már hosszú évekkel ezelőtt elkezdődött, s jellegéből adódóan minden eddigi konfliktusnál nagyobb fejtörést okoz a politikai és a katonai vezetőknek.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 13-án, pénteken megjelenő számában!)