Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kőkemény küzdelmek a ringben és a tatamin

Szöveg: Antal Ferenc - Molnár Károly őrnagy |  2012. október 2. 13:44

Színvonalas és kemény összecsapásokat láthattak a nézők a Terrorelhárítási Központ (TEK) által rendezett küzdősport-gálán szeptember 29-én, szombaton a SYMA-csarnokban.  A versenyen katonák is indultak és szép eredményeket értek el.

Az esemény két fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter volt.  A torna színvonalát a magyar harcművészeti élet legendái is emelték, akik munkásságukkal maguk is hozzájárultak a hazai küzdősport világszínvonalra emeléséhez.

A díszvendégek között foglalt helyet Shihan Furkó Kálmán nyugállományú ezredes, a magyar küzdősport egyik élő ikonja, a kyokushin karate 7. dan fokozattal rendelkező mestere és alapítója, a szervezet elnöke.

1595942428

A selejtező mérkőzések Hajdú János dandártábornok, a TEK főigazgatójának nyitóbeszéde után kezdődtek meg. A küzdelmek több ringben és tatamin egy időben zajlottak több mint háromszáz versenyző részvételével. A K1 amatőr full-contact és ju-jitsu földharc-versenyben a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség hivatásos, valamint közalkalmazotti állománya és nyugdíjasai, illetve a meghívott külföldi társszervek versenyzői indultak. Karate kata (formagyakorlat) és kumite versenyben kizárólag a Belügyminisztérium hivatásos, valamint közalkalmazotti állománya és nyugdíjasai, valamint az oktatási intézmények tanárai és tanulói mérkőzhettek meg egymással.

A Magyar Honvédség színeiben 7 alakulat 13 versenyzője (egy hölgy és tizenkét férfi) indult a kőkemény megmérettetésen. A katonák részére először a K1 versenyszámban kezdődtek meg a kétszer két perces, kemény ütésekkel és rúgásokkal tarkított meccsek. Sajnos a katonaversenyzők – bár a selejtezőket rendre sikeresen megvívták – a nyolcad-, illetve negyeddöntőkben alulmaradtak.

A versenyen egyedüli katonanőként induló Szabó Szilvia százados (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred) is megmérettette magát a K1-ben − sajnos neki sem sikerült a döntőbe jutás, viszont egy harmadik hellyel vigasztalhatta magát élete első ilyen jellegű versenyén.

1595942428

A srácok közül a legsikeresebb a +95 kilogrammban induló Kis Balázs honvédtiszt-jelölt (MH Ludovika Zászlóalj) lett, akit csak a döntőbe jutásnál tudtak megállítani, így ő is egy harmadik hellyel öregbítette a katonák hírnevét.

Tar Tamás törzsőrmester (MH Altiszti Akadémia) könnyedén jutott tovább első ellenfelén, akire kétszer is számolni kellett. Tamást sajnos az itt elszenvedett sérülés megakadályozta abban, hogy a nyolcaddöntőben szorítóba léphessen, de kérdésünkre elmondta, hogy ez egy nagyon jó felkészülési alkalom volt a novemberi országos Kempo-versenyre.

Szintén a nyolcad- illetve negyeddöntők állták útját másik két versenyzőnknek, Makula Attila zászlósnak (MH 5. Bocskai István Lövészdandár) és Gulyás Zsolt őrmesternek (MH Altiszti Akadémia). A legjobb 16 közé sajnos nem sikerült bejutnia Hoványi Adrián szakaszvezetőnek (MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred) és Papp Tamás honvédnek (MH Maléter Pál Rendészzászlóalj).

A K1 küzdelmeit követően kezdődtek meg a tatamikon a földharc-versenyek.
Itt a +95 kilogrammosok között versenyző Fizel József főtörzsőrmester (MH Altiszti Akadémia) a legjobb nyolc közé jutásért vívott küzdelemben kapott ki. Három katonának – Budai Dezső törzsőrmester (MH 25. Klapka György Lövészdandár), Máté Zsolt őrmester (MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred) és Ölbey Béla szakaszvezető (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred) – a negyeddöntőben kellett búcsúznia a küzdelmekről.
A -85 kilogrammos súlycsoportban viszont Willheim Dávid tizedes (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred) az elődöntőig jutott, amelyben sajnos nem sikerült neki a bravúr, így számára a kisdöntő, a harmadik helyért vívott csata maradt, ahol nagy küzdelemben maradt alul, így negyedik helyezést ért el.

1595942429

A +95 kilogrammosok között Cservölgyi Dániel főhadnagyra (MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred) a tavalyi U23-as dzsúdó Európa-bajnokság bronzérmese várt az elődöntőben, akit csak nagyon kemény küzdelem árán sikerült legyőznie. A döntőt viszont könnyebben vette, így súlycsoportjának bajnoka lett.

A földharc-küzdelmek során még egy aranyéremnek örülhetett a katonacsapat: Szabó Szilvia százados ellentmondást nem tűrve, meggyőző fölénnyel hozta el az első helyet a hölgyek között.

Az összecsapások ideje alatt, valamint a szünetben termékbemutatók, taktikai és rendvédelmi felszerelések szemléje, illetve szituációs lövészet várták az érdeklődőket.

A döntők és a gálamérkőzések utáni superfight-meccseken, nehézsúlyban K1 szabályrendszer szerint csapott össze a horvát és a magyar rendészeti válogatott.

Fotó: Molnár Károly őrnagy