Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kölcsönösen hasznos a cseh és a magyar hadsereg tapasztalatcseréje

Szöveg: honvedelem.hu / MTI / Honvéd Vezérkar |  2014. április 16. 22:17

Közös úton halad Csehország és Magyarország, ezért a hadseregek közötti együttműködés és tapasztalatcsere mindkét fél számára egyaránt fontos − állapították meg a két ország hadseregeinek vezérkari főnökei, Petr Pavel és dr. Benkő Tibor az április 16-i, szerdai prágai tárgyalások után megtartott sajtóértekezleten. (Frissítve: április 17-én, 10:58-kor.)

1595970379
Dr. Benkő Tibor vezérezredest katonai tiszteletadással fogadták Prágában

„A tárgyalások nyomán számunkra nagyon fontos, hogy közös úton haladunk, közösek a céljaink, s mindössze tapasztalatainkat kell egymással megosztani" − mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök újságíróknak.
Kifejtette: Magyarország számára nagyon hasznosak azok a tapasztalatok, amelyeket Csehország szerzett a balti országok légterének védelme idején. A Magyar Honvédség a jövő évben fog ellátni ilyen feladatot. A magyar fél ezért azzal a kéréssel fordult Prágához, hogy ossza meg vele tapasztalatait, mert ez „jelentős mértékben megkönnyíti a magyar katonák kiképzését és felkészítését".

„Nagyon szoros az együttműködés Magyarországgal számos területen. A tárgyalásokon elsősorban azokra a területekre összpontosítottunk, amelyek mindkét fél számára kiemelkedően fontosak" − jelentette ki Petr Pavel altábornagy, cseh vezérkari főnök.
„Megvitattunk néhány közös beszerzési projektet, amelyeknél kisebb ráfordítással nagyobb hatékonyságot tudunk elérni" − szögezte le.

1595970379
Dr. Benkő Tibor vezérezredes (balra) és Petr Pavel altábornagy (jobbra)

Konkrétumként elmondta: beszéltek a multifunkcionális helikopterek beszerzéséről, amelyeknél azonosak a két fél gondjai, s véleményt cseréltek egy nemzetközi helikopterpilóta-kiképzési központ létrehozásáról is.

A szerdai tárgyalásokon a cseh fél érdeklődést mutatott az iránt, hogy miként oldotta meg Magyarország az aktív tartalékosok rendszerének kiépítését.

1595970380
Csehország és Magyarország együttműködése számos területen nagyon szoros

Az április 16-17. között megrendezett cseh-magyar kétoldalú vezérkarfőnöki találkozó alkalmat teremtett a két ország között hagyományosan jó katonai kapcsolatok további mélyítésére. A katonai együttműködés kiegyensúlyozott, problémamentes, jól szolgálja mindkét fél érdekeit, és jól illeszkedik a NATO, az EU és a Visegrádi Négyek (V4-ek) célkitűzéseihez.

A vezérkarfőnökök négyszemközti megbeszélését követően a plenáris tárgyalásokkal folytatódott az első nap programja, amelyen a felek megvitatták a cseh-magyar katonai kapcsolatok legaktuálisabb kérdéseit. Szó volt a már korábban kidolgozott Kétoldalú Együttműködési Tervről, amely a katonai együttműködés általánosságban kidolgozott részleteit tartalmazza. Szó volt továbbá hazánk csehekkel közös projektjéről, az úgynevezett cseh-horvát szervezésű „pre-deployment trainingről". Magyarország 2013. szeptember 20-án csatlakozott hivatalosan a Többnemzeti Repülő Kiképző Központ projektjéhez, amelyen belül a résztvevő országok együttműködési megállapodást dolgoznak ki.

A Katonai Együttműködési Terv további fontos eleme a V4- tagországokat érintő legfontosabb együttműködési feladatok pontosítása, a cseh féllel közösen tervezett „Capable Logistician 2015" interoperabilitási és szabványosítási gyakorlat előkészítése, illetve a háromoldalú (cseh – horvát – magyar) együttműködés részleteinek kidolgozása az afganisztáni, helikopteres mentorálási feladatra történő felkészülésben.

Egy további fontos témát , a JAS-39 típusú GRIPEN repülőgépek műveleti használatával- és a rendszer fenntartásával kapcsolatos tapasztalatok megosztását főleg az indokolta, hogy Csehország két alkalommal már részt vett a baltikumi légtérrendészeti feladatok ellátásában, JAS-39 típusú Gripen repülőgépeivel.

1595970380
A két ország közötti katonai együttműködés kiegyensúlyozott, problémamentes

Hazánk tervezetten 2015 szeptemberétől négy hónapon át lát el hasonló feladatot. A tervezett magyar szerepvállalásra történő logisztikai vonatkozású felkészülést nagymértékben segítené az ez irányú tapasztalatcsere. Mindemellett a magyar Gripen harcászati repülők kiképzése – a típusazonosság okán – további kiváló együttműködési lehetőséget biztosít a cseh légierővel, így a kiképzési lehetőségek és tervek összehangolása szintén a hatékony együttműködést szolgálja.

E feladatokhoz kapcsolódva a két fél megvitatta a regionális JTAC (előretolt repülésirányító) együttműködés lehetőségeit. Magyarország támogatja ennek a képességnek a fenntartása érdekében, hogy jöjjön létre egy regionális kiképző központ, amelynek szükséges elemeit a térség partnerországainak hozzájárulásai adnák egy többnemzeti regionális képességcsomagot alkotva.

Magyarország vállalja a regionális munkacsoportülés megrendezését 2014 májusában, amelynek célja egy, a közép- és dél-európai JTAC- program fenntartására és fejlesztésére vonatkozó hosszú távú megoldás megvitatása és kidolgozása.

Ezeken túl – szövetségi szempontból kiemelten fontos témakörként – a NATO kiválósági központokról is véleményt cserélt a cseh és magyar vezérkarfőnök. Mindkét ország érintett a témában, hiszen a kiválósági központok olyan nemzeti vagy többnemzeti működtetésű NATO- szervezetek, amelyek elismert tudásukkal és szakértelmükkel támogatják a Szövetség működését és elősegítik átalakulását.

1595970380
A tárgyalások központi témája volt a V4 EU Harccsoport kérdése

A NATO jelenleg működő 18 akkreditált kiválósági központja közül a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központot 2009 októberében akreditálták, de az alapító nemzetek sorában foglal helyet Csehország is. A vyškovi székhelyű NATO Összhaderőnemi Vegyi Védelmi Kiválósági Központot (Joint Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defence Centre of Excellence) Csehország 2006-ban alapította, hivatalos NATO- akkreditációja 2007-ben volt. Az eddigi kiváló együttműködést és magas szintű szakmai munkát bizonyítja, hogy a Csehországban működő központ igazgatója felkérte hazánkat, hogy a meglévő alacsonyabb presztízsű pozíció helyett a magyar nemzeti képviselő a jövőben magasabb beosztásban lássa el feladatát. 2015-től ugyanakkor ez a központ lesz felelős a NATO összes vegyivédelmi vonatkozású kiképzési és képzési tevékenyégének felügyeletéért és azok megfelelő szakmai szinten történő végrehajtásáért. Az új feladatkörből adódóan, az itt szerzett információk birtokában lehetőség nyílhat a hazai szakmai kiképzési rendszer felülvizsgálatára, annak fejlesztésére és hatékonyabbá tételére is.

Központi téma volt a tárgyalások végén a V4 EU Harccsoport kérdéskör, amelyről Benkő Tibor vezérezredes és Petr Pavel altábornagy a 2014. március 26-27. között Szczecinben (Lengyelország) végrehajtott többnemzeti katonai szakértői munkacsoport ülés tapasztalatai alapján egyeztetett a legfontosabb kérdésekről. Ennek egyik sarokkövét alkotta a képességkialakítás aktuális helyzete és egyéb kérdésekben a visegrádi tagországok álláspontjának értékelése.

1595970380
A NATO kiválósági központokról is véleményt cserélt a két vezérkarfőnök

A hivatalos látogatása első napjának zárásaként Benkő Tibor vezérezredest udvariassági látogatáson fogadta Daniel Kostoval, a cseh védelmi minisztérium államtitkára.

A Honvéd Vezérkar főnök április 17-én, csütörtökön csapatlátogatáson megtekintette a libereci 31. CBRN ezredet, ahol Karel Navrátil alezredes, a katonai szervezet törzsfőnöke mutatta be a magyar vendégnek az alakulatot egy statikus és dinamikus bemutató keretében.

Fotó: mocr.army.cz és Honvéd Vezérkar