Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencián emlékeztek az első világháború zsidó hőseire

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. április 14. 16:08

„Emlékeznünk kötelesség, azért, hogy hőseink áldozatát megértve, kárpótlásul, egy erkölcsi alapokon nyugvó, szabad és boldog jövőt építsünk gyermekeinknek, melyben a nemzet lelke él és összetartó ereje minden eddiginél erősebb” – mondta Vargha Tamás Budapesten, április 14-én.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltárban, a „Zsidók a Nagy Háborúban" címmel megrendezett konferencián vett részt.

1596011773

Az első világháború centenáriuma alkalmából Európa- és országszerte számos közéleti, tudományos és művészeti fórumon emlékeznek meg az 1914–1918 közötti eseményekről. A csütörtöki budapesti konferencián kifejezetten a magyar zsidóság háborús részvételét vitatták meg.

Az előadók – mások mellett Kapronczay Károly történész, levéltáros, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum címzetes főigazgatója; Rózsafi János történész, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kurátora, a Nagy Háború Blog egyik alapítója; és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik alapítója és vezetője – több olyan kérdést is felvetettek, amik túlmutatnak a Nagy Háború eseményein.

A résztvevők az előadásokon keresztül egy átfogó és sokszor a történelemkönyvek lapjain sem ennyire részletesen bemutatott képet kaphattak a kor társadalmi, tudományos és kulturális életéről, a közgondolkodás átalakulásáról. Hiszen ez az időszak volt az a magyar zsidóság történetében, amikor a magyarországi antiszemitizmus legjellemzőbb jegyei megjelentek társadalmunkban.

1596011773

A konferencia szervezőinek szándéka szerint erről napjainkban is tudni és beszélni kell, mert a kollektív társadalmi emlékezet ébrentartása, a mindenkiben közös értékek megőrzése túlmutat vallásokon és társadalmi megítéléseken. A közös múlt összeköt, és közös jövőnk alakítása mindannyiunk kötelessége és felelőssége – hangzott el a konferencián.

Fotó: a szerző felvételei