Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modern lovagok – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. április 14. 15:38

A légi járművek első világháborús katonai alkalmazásával párhuzamosan megjelentek az égbolton a repülő ászok, a korszak kiemelkedő képességű, gépeiket egyedi jelzésekkel díszítő vadászpilótái, akik afféle modern lovagokként vívták meg párbajaikat a levegőben.

1596011772
Ász az a pilóta lehetett, aki legalább öt igazolt légi győzelmet aratott. A kifejezést az első világháború előtti francia újságok hozták divatba; akkortájt sportolók – főként kerékpárosok, futballisták – méltatására használták. A harcok során első alkalommal Adolphe Pégoud érdemelte ki ezt a jelzőt, miután az ellenséggel vívott ötödik légi párbaját is megnyerte.

Az egyes országok hitelesítési rendszere ugyanakkor eltért egymástól. A legtöbb nemzet a francia szisztémát alkalmazta, amelynek lényege, hogy a légi győzelemben részt vett összes pilóta javára jóváírta a megsemmisített ellenséges repülőket, sőt, az erkölcsi győzelmet, tehát a rivális földre kényszerítését, gépének megrongálását is beszámolták.

Ezzel szemben a németek – függetlenül attól, hogy hány pilóta volt részese a diadalnak – az egy ember, egy találat elvét követték.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 15-én, pénteken megjelenő számában!)