Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könyv is őrzi már a hadtudományért dolgozók emlékét

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. április 24. 9:28

Bemutatták dr. Ungvár Gyula nyugállományú mérnök altábornagy Pro Militum Artibus – A hadtudományért című könyvét április 22-én, szerdán, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Dísztermében.

1595992523

Az ezredfordulón éppen a közel két éve elhunyt dr. Ungvár Gyula javaslatára alapította a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Intézményi Tanácsa a Pro Militum Artibus kitüntető címet azzal a céllal, hogy a Magyar Honvédség, valamint a Magyar Néphadsereg és a magyar katonai felsőoktatás szervezeti-technikai fejlesztése érdekében dolgozó, ezen a téren elévülhetetlen érdemekkel rendelkező, de – bármilyen okból – tudományos fokozatot nem szerzett elődök tevékenységét elismerje és emlékét megőrizze. A kitüntetést 2004 óta posztumusz is adományozzák.

1595992523

Ungvár Gyula könyve annak a kilencvenhat kitüntetettnek állít emléket, akik az elmúlt tizenkét évben kapták meg a Pro Militum Artibus kitüntető címet.

A Zrínyi Kiadó által megjelentetett könyv bemutatóján dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a kiadó megbízott vezetője azt mondta, ez a rendezvény emlékezés egy nagyszerű emberre és egy kiváló katonára, akinek munkáján keresztül most megismerhetjük azt a közel száz főt, akik életükben vagy posztumusz átvehették a Pro Militum Artibus kitüntető címet.

1595992523

Prof. dr. Harai Dénes nyugállományú ezredes kiemelte, ez a könyv olyan vezetőknek állít emléket, akiket negyedszázad, vagy egy teljes század távlatából is észreveszünk teljesítményük, katonai helytállásuk miatt. Olyan vezetőknek, akik felismerték, hogy a katonai gondolkodásnak huszadik század második felében már nemcsak járuléka a tudományosság, hanem éppen a lényege. Intézeteket alapítottak, maguk is írtak, oktattak, és nem utolsósorban tehetséges fiatal tiszteket irányítottak tudományos pályára.

A bemutatott könyv, amely egy-egy oldalon keresztül írja le a kitüntetettek életét és munkásságát, kereskedelmi forgalomba nem kerül, kiadott példányait az érintettek, a posztumusz kitüntetettek esetében pedig családjaik kapják.

1595992523

Fotó: Rácz Tünde