Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korábbi katona-meteorológus lett az Országos Meteorológiai Szolgálat új elnöke

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 11. 17:42

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter november elsejei hatállyal dr. Radics Kornélia meteorológust nevezte ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökévé – közölte a meteorológiai szolgálat november 11-én, hétfőn a honlapján.

Közleményük szerint Radics Kornélia Nagykanizsán született 1973-ban. A középiskola elvégzése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológus szakán folytatta tanulmányait. 1997-ben meteorológus, 1999-ben csillagász oklevelet szerzett. PhD fokozatát 2004-ben A szélenergia hasznosításának lehetőségei Magyarországon: hazánk szélklímája, a rendelkezésre álló szélenergia becslése és modellezése témájú doktori dolgozatával szerezte meg. Közben már 1997-től oktatóként is dolgozott az ELTE meteorológiai tanszékén. Egyetemi évei alatt számos hazai és külföldi ösztöndíjat nyert el.

1595962827
Dr. Radics Kornélia korábban az MH Geoinformációs szolgálat meteorológus főtisztje volt

Radics Kornélia 2001-től – hivatásos katonaként – a Magyar Honvédség Meteorológiai Szolgálat információtechnikai és koordinációs osztályán, 2007-től az MH Geoinformációs Szolgálat időjárás-előrejelző és szakkiképzési osztályán töltötte be a meteorológus főtiszti, majd osztályvezető-helyettesi pozíciót.
Kiváló tanulmányi eredményeit, kutatómunkáját, a szakmai feladatok színvonalas ellátását az ösztöndíjak mellett számos díjjal ismerték el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke 2011 februárjától Dunkel Zoltán volt, ő a nyáron ment nyugdíjba. Radics Kornélia a több mint 140 éves múltra visszatekintő OMSZ első női elnöke.