Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás Ittebei Kiss József sírjánál

Szöveg: Bodoróczkiné Bazsika Brigitta százados |  2012. november 20. 9:06

Hagyományteremtő céllal Olaszországban tett látogatást 2012. november 7−10. között a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj delegációja.

Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka vezette azt a főtisztekből, tisztekből, valamint honvédtiszt-jelöltekből álló delegációt, amely a napokban Olaszországban járt és koszorút helyezett el Ittebei Kiss József hadnagy sírjánál. Erre a megemlékezésre a „ludovikásokat" elkísérte Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, valamint dr. Pintér Lajos professzor, tiszteletbeli főkonzul.

1595945105

Pergine településen állomásozott és annak légterében halt hősi halált a magyar légierő egykori pilótája, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis névadója, Ittebei Kiss József hadnagy.
Az ő tiszteletére emelt emlékhely előtt közösen hajtott fejet és helyezte el koszorúját a magyar küldöttség, valamint a település polgármester asszonya, illetve a helyi rendőrség képviselője.

Ittebei Kiss József az első világháború kitörésekor katonai szolgálatra jelentkezett. 1916-ban már a légierő kötelékében került az olasz frontra. Számos megnyert csatájának köszönhetően az egyik legeredményesebb osztrák–magyar pilótává vált. Azonban nem annyira a győzelmei száma, mint inkább az általa megvívott csaták során tanúsított magatartása miatt vált ismertté, mert ellenfeleit lehetőség szerint nem lelőtte, hanem leszállásra kényszerítette. Emberséges viselkedésével mindkét oldalon kitűnt a sokszor kíméletlenül küzdő ellenfelek sorából, és még ellenfelei is „a levegő lovagjá"-nak hívták. 1918. május 24-én harcba bocsátkozott, de a géppuskája meghibásodásának következtében a túlerőben lévő angol repülőgépek ellen fel kellett adnia a küzdelmet. Az angol pilótáknak sikerült kilőniük a védtelenné vált repülőgépet, és ennek következtében halt hősi halált.

1595945106

A rögtönzött kis ünnepségen Molnár ezredes beszédében kiemelte a látogatás jelentőségét, hiszen a jövő sikeres építéséhez mindenképp ismerni kell a múltunkat, továbbá a megemlékezések rendszeressé tételét szorgalmazta. A polgármester asszony üdvözölte a kezdeményezést és kifejezte abbéli reményét, hogy erre a továbbiakban a helyi iskolával közösen kerülhet sor, az olasz−magyar kapcsolatok elmélyítésének jegyében.

A felejthetetlen élményekért, valamint a szervezés során nyújtott segítő közreműködésért köszönetünket fejezzük ki prof. Pintér Lajos főkonzul úrnak, illetve azon katonai szervezeteknek, melyek hozzásegítették a delegációt a program sikeres végrehajtásához.