Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel négyszáz önkéntes tartalékos vonult be szolgálatra

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2014. április 14. 19:05

Mintegy négyszáz − többségében katonai előképzettséggel rendelkező – önkéntes tartalékos vonult be a Magyar Honvédséghez szolgálatra és felkészítésre, amelynek célja a már meglévő ismereteik bővítése. Az önkéntes tartalékosokat a hadi beosztásukhoz legjobban igazodó és békében is működő alegységekhez osztották be, ezzel is elősegítve felkészülésüket, hogy a szerződésükben szereplő „különleges jogrend” bevezetésének időszakában élő alegységüknél el tudják majd látni feladatukat.

A 22−57 év közötti állományt a múlt héten kezdték el behívni, és mára mindannyian megérkeztek a kijelölt helyőrségekbe. Jelenlegi változatos tevékenységük a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerrel kapcsolatos ügyintézéstől egészen a mérnöki feladatok ellátásáig terjed.

Az önkéntes tartalékosokat a Magyar Honvédség 15 alakulatához hívták be változó időtartamra, 5 naptól akár 60 napig terjedő időszakra. A legtöbben az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságnál és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál teljesítik szolgálatukat, de több vidéki alakulathoz − például a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljhoz, vagy az MH 54. Veszprém Radarezredhez − is érkeztek.

Az önkéntes tartalékosokra békeidőben, a haderő kiegészítéseként, a szerződéses és hivatásos katonák tehermentesítésére, alkalmanként külszolgálat céljából számít a Magyar Honvédség. Feladataik közé tartozik békeidőszakban például a katasztrófavédelmi tevékenység és az arra való felkészülés, különleges jogrendi időszakban pedig a mögöttes műveleti feladatok ellátása is. Az önkéntes tartalékosok összlétszáma mára meghaladta az ötezer főt.