Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán mégsem küld hadihajókat az Atlanti-óceánra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 14. 18:37

Irán mégsem küld hadihajókat az Atlanti-óceánra, az Egyesült Államok felségvizeinek határvidékére, amivel februárban fenyegetőzött válaszul arra, hogy amerikai hadihajók vannak a Perzsa (Arab)-öbölben.

A félhivatalos Fars iráni hírügynökség április 13-án, vasárnap adta hírül a visszakozást Habibollah Szajjari admirálisra hivatkozva. Az iráni haditengerészet parancsnoka közölte, hogy változott a terv, és a 29-es csapat nem megy az Atlanti-óceán nyílt vizeire, a küldetést lehet, hogy másik különítmény kapja. Az admirális hozzátette, hogy a 29-es csapat, amely a Szabalán rombolóból, a Hark logisztikai hajóból és két helikopterből áll, napokon belül hazatér.

Az admirális nem szolgált magyarázattal a döntésről, csak annyit közölt, hogy iráni hadihajók küldetései valószínűleg változni fognak attól függően, hogy miként alakul a helyzet Irán szomszédságában, „nem szemtelenednek-e el" jobban a kalózok az Ádeni-öbölben.

Ami a februári fenyegetést illeti, az Iráni Iszlám Köztársaság történetében először küldött volna hadihajókat az Atlanti-óceánra. Washington akkor úgy reagált, hogy nem aggódik, és hogy sok ország hadihajói közlekednek az Atlanti-óceán nemzetközi vizein.

Az Egyesült Államok két éve ugyanakkor kevésbé közönyösen fogadta azt, hogy iráni hadihajók – az iszlám forradalom 1979. évi győzelme óta először – átkeltek a Földközi-tengerre a Szuezi-csatornán erődemonstráció végett. Arra az iráni műveletre élesen reagált Izrael és az Egyesült Államok is.